Hoe wordt dat water dan drinkbaar gemaakt? Welke invloeden heeft het klimaat op ons drinkwater? Waarom is water gezond? Hoe ga ik slim met water om? En nog heel veel vragen staan centraal in het educatieaanbod van WML. Het aanbod is zeer divers en laat de wereld achter de kraan zien, maar haakt ook in op onderwerpen zoals klimaatverandering, techniek en innovaties en een gezonde levensstijl. Zo hebben we een eigen programma de WaterMakers van Limburg, maar zijn er op educatief gebied een aantal samenwerkingen. Bekijk hieronder ons aanbod.
Dit is een eigentijds, grappig, leerzaam en flexibel lesprogramma voor Limburgse basisschoolleerlingen uit groep 7 of 7/8. Het programma bestaat uit:
De lessen zijn opgebouwd rond drie thema’s:
Leerkrachten kunnen in één of meerdere lessen aandacht besteden aan het Limburgs drinkwater. De lessen sluiten aan bij de kerndoelen 34, 39, 42 en 44 uit het domein “Oriëntatie op Jezelf en de Wereld” en zijn gratis beschikbaar via www.watermakerslimburg.nl.
Excursies weer mogelijk vanaf januari 2026
Vanwege werkzaamheden in de waterfabriek zijn excursies pas weer te boeken vanaf januari 2026. Wil je zeker zijn van een plek? Boek dan nu al via ons online boekingssysteem.
Water for Life
In veel landen is schoon drinkwater allesbehalve vanzelfsprekend. Met het lesmateriaal van Water for Life nemen de kinderen een kijkje bij leeftijdsgenoten in andere delen van de wereld, waar schoon drinkwater niet altijd beschikbaar is. Dit lesprogramma is geschikt voor groep 1 t/m 8, met speciale gastlessen voor de bovenbouw.
Nationale Kraanwaterdag
Elke jaar in september organiseren alle Nederlandse drinkwaterbedrijven samen Nationale Kraanwaterdag. Op deze dag ontdekken basisschoolleerlingen op een leuke manier waarom kraanwater een gezonde en duurzame dorstlesser is. Basisscholen en bso’s kunnen zich gratis aanmelden en ontvangen educatief lesmateriaal voor groep 1 t/m 8. Ga naar www.kraanwaterdag.nl voor meer info en aanmelding.
In het Discovery Museum in Kerkrade duiken leerlingen uit het voortgezet en beroepsonderwijs een dag of dagdeel in de wereld van wetenschap en techniek. Via boeiende doe-stations, interactieve workshops en een speurtocht ontdekken jongeren hoe water en techniek samenkomen. Samen met Waterschap Limburg vernieuwt WML momenteel meerdere waterstations in de vaste tentoonstelling ‘Expeditie’. De focus verschuift van algemene bewustwording naar actuele uitdagingen zoals droogte, wateroverlast en de toegankelijkheid van betrouwbaar drinkwater. De vernieuwde stations worden in september 2025 geopend.
In aanvulling op de tentoonstelling biedt het museum een gratis educatief programma aan in de vorm van de ‘Waterworkshop’. Hieraan kunnen 1.200 leerlingen uit het voortgezet onderwijs in Limburg deelnemen. Tijdens deze interactieve workshop werken leerlingen in teams aan opdrachten rond duurzaamheid, waterzuivering en klimaatuitdagingen.
WML stelt jaarlijks voor een aantal klassen gratis entreekaarten beschikbaar. Interesse? Mail naar communicatie@wml.nl. Wees er snel bij want op = op.
Limburgse kinderkrantjes
WML werkt al jaren samen met drie Limburgse kinderkrantjes: Jong043, het Roertje en Os Blaedje. Deze krantjes worden door kinderen voor kinderen gemaakt en sluiten daardoor goed aan bij hun leefwereld. In elke editie belichten we een onderwerp rondom drinkwater – van gezond water drinken tot hoe waterdruk werkt. Kinderen gaan zelf aan de slag met proefjes, challenges of creatieve opdrachten. De combinatie van lezen, doen én ontdekken versterkt het leerproces en past bij onze visie op educatie: kinderen op een speelse manier bewust maken van het belang van drinkwater.
Spreekbeurtmateriaal
Een spreekbeurt over water geven? Op www.watermakerslimburg.nl vind je handige informatie, weetjes en afbeeldingen om je verhaal compleet te maken.
U kunt de meeste zaken rondom uw drinkwateraansluiting zelf online regelen. In mijnWML bekijkt en beheert u bijvoorbeeld uw gegevens, kunt u een verhuizing doorgeven en kunt u de financiële waterzaken regelen.