Website momenteel te druk

Op dit moment is de WML website niet goed bereikbaar.
Probeer het over een aantal minuten a.u.b. nogmaals.
Kijk op twitter voor de actuele informatie.
Er zijn 3 storingen. Op 71 plekken zijn er werkzaamheden
mijnWML is uw persoonlijke online omgeving. Hier bekijkt en beheert u uw gegevens, waterverbruik, termijnbedrag, facturen of geeft u een verhuizing door.
Lees voor

Slim sproeien en plonsen? Check deze watertips!

Nu veel mensen thuis in Limburg blijven, is er meer vraag naar water. Daar komt bij dat er tijdens warme periodes sowieso meer water wordt getapt. De capaciteit om drinkwater uit de natuur op te pompen, te zuiveren en op transport te zetten naar jou thuis is natuurlijk niet onbegrensd. Als we er met z’n allen op een verstandige manier mee omgaan, dan zorgen wij er samen voor dat er voldoende water uit de kraan blijft stromen.

Het lijkt erop dat veel Limburgers de zomervakantie dit jaar thuis vieren. We horen steeds vaker Côte de Jardin, Tuinesië of Hintergarten als bestemming. Misschien anders dan gepland, maar ook daar kun je prima relaxen. In eigen tuin bijvoorbeeld, die met zorg is aangelegd en met liefde wordt onderhouden.

Grote slurpers

De grootste ‘slurpers’ in warme en droge periodes zijn de tuin en het (opzet)zwembad. Door slimmer te sproeien en minder vaak het zwembadwater te verversen blijft er voldoende Limburgs drinkwater voor iedereen. Want zo verbruik je minder water én spreid je het verbruik van het water dat je nodig hebt beter. Hoe je dat doet? Check het hieronder. 

Slim sproeien 

  • Maak gebruik van regenwater. Koppel een regenpijp af van het riool en vang het water op in een regenton. Nog geen ton? Kijk op waterklaar.nl voor de subsidiemogelijkheden in jouw gemeente. 
  • Planten hebben vaak minder water nodig dan je denkt. Train je planten voor droogte door ze in plaats van iedere dag maar één keer in de week (meer) water te geven. De wortels groeien dan dieper in de grond. 
  • Sproei bij voorkeur na tien uur ’s avonds of zo vroeg mogelijk in de ochtend. Zo voorkom je een piek in waterverbruik. 

Minder vaak zwembadwater verversen 


 

Stap even in een voetenbadje voordat je een verfrissende duik neemt. Een klein teiltje doet wonderen voor het schoonhouden van zwembadwater.

Gebruik een afdekzeil als je het zwembad niet gebruikt. Dat voorkomt dat er blaadjes, beestjes én licht in het zwembadwater terecht komen.

In principe moet je een heel seizoen kunnen zwemmen in hetzelfde water. Houd de kwaliteit van het zwembadwater op peil door het te ontsmetten en de pH-balans in orde te houden. Hoe? Vraag een expert of sla er internet op na.

Wist je dat een opzetzwembad gemiddeld zo’n 10.000 liter water bevat? Dat is al bijna een kwart van wat een Limburger in een héél jaar gebruikt!

Meer tips

  • Douche niet langer dan vijf minuten. Hiermee bespaar je ook energie: beter voor milieu én je portemonnee. En heb je al een waterbesparende douchekop? Daarmee valt zo’n 50% water te besparen!

  • Gebruik de bespaarknop van je toilet.

  • Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen. Vul een beker water om je mond mee te spoelen.

  • Kies voor de waterbesparende wasstraat. Thuis kost een wasbeurt gemiddeld 75 liter water. In een waterbesparende wasstraat is dat maar 15 liter. Bovendien vangen ze daar vaak de restjes wasmiddel, olie en viezigheid op, zodat die niet in het milieu belanden. Als je tóch de auto wil wassen, gebruik dan een emmer in plaats van een tuinslang.

  • Als je warm water nodig hebt, dan moet de kraan vaak een tijdje ‘warmlopen’. Vang dat koude water op in gieter, waterkoker of pan.

  • Vervang lekkende en druppelende kranen. Een lekkende kraan kost soms wel duizenden liters per jaar. Wanneer je dan toch je kraan gaat vervangen, kies dan voor een mengkraan met een energie- en waterbesparende functie.

Watergebruik spreiden

De vraag naar kraanwater is met name in de avonduren, zo tussen 18:00 en 22:00 uur, het grootst. Dan gaan veel mensen tegelijkertijd water gebruiken om bijvoorbeeld badjes te vullen, te douchen of de tuin te sproeien. Als iedereen het watergebruik gedurende de dag meer verspreidt, is er een kleinere kans op een mogelijk lagere druk in de waterleiding of op kraanwater met een bruinige kleur. Beide zaken kunnen namelijk het gevolg zijn van een explosieve vraag naar water in de ‘piekuren’.

Ondanks de bespaartips: drink voldoende!

Een volwassene heeft gemiddeld 1,5 tot 2 liter per dag aan vocht nodig. Gaat u van huis, neem dan een hervulbaar flesje kraanwater mee. Opnieuw vullen kan ook aan onze WML Watertaps. Als we gebruik maken van de tips hierboven blijft er voldoende water over om te drinken. En dat is essentieel natuurlijk.  

Zet drinkwater in de koelkast

Door hitte en aanhoudende droogte kan het leidingwater warmer zijn dan gewend. WML kan de temperatuur van het leidingwater niet reguleren. Drink je liever gekoeld water? Bewaar dan een hervulbare fles met kraanwater in je koelkast. Gekoeld kraanwater blijft enkele dagen vers. Spoel de fles regelmatig schoon of laat hem meedraaien in de vaatwasser.

Kan het Limburgs water opraken?

Voor het grootste deel maakt WML drinkwater van grondwater en voor een kleiner deel van rivierwater (de Maas). Het grondwater, regenwater dat vele jaren geleden in de bodem is gezakt, pompen we op van grote diepte en zal niet snel op raken. Met de voorraden zit het voorlopig goed. Of dat ook zo blijft is onzeker. Dat het klimaat verandert is duidelijk, maar wat die verandering op termijn gaat betekenen voor de grondwaterstanden is minder zeker.

Daarnaast hebben we te maken met een leidingsysteem waarvan de capaciteit natuurlijk niet onbeperkt is. Vandaar de tips hierboven!

Drinkwater en 'ander water'

Hierboven krijg je van WML informatie en tips over het drinkwater dat bij je thuis uit de kraan komt. Droogte en hitte hebben natuurlijk ook invloed op andere ‘soorten water’. Denk aan grondwater, water in beken en sloten en zwemwater. Op de speciale pagina van de de website onswater.nl  kun je per provincie zien voor welke informatie je waar terechtkunt.

Regel uw zaken zelf via mijnWML

U kunt de meeste zaken rondom uw drinkwateraansluiting zelf online regelen. In mijnWML bekijkt en beheert u bijvoorbeeld uw gegevens, kunt u een verhuizing doorgeven en kunt u de financiële waterzaken regelen.