<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=169501973409786&ev=PageView&noscript=1">

Website momenteel te druk

Op dit moment is de WML website niet goed bereikbaar.
Probeer het over een aantal minuten a.u.b. nogmaals.
Kijk op twitter voor de actuele informatie.
Er is 1 storing. Op 97 plekken zijn er werkzaamheden
mijnWML is uw persoonlijke online omgeving. Hier bekijkt en beheert u uw gegevens, waterverbruik, termijnbedrag, facturen of geeft u een verhuizing door.
Lees voor
Speech-enabled by ReadSpeaker

Droogte en hitte

We hebben te maken met een langere periode van hitte en droogte. Daardoor zien we bij WML een hogere drinkwaterafname dan gebruikelijk. Die verhoogde vraag kunnen onze systemen aan. Ook op termijn voorzien we geen problemen in de beschikbaarheid van drinkwater.

Droogte en hitte

Voor het grootste deel maakt WML drinkwater van grondwater en voor een kleiner deel van rivierwater (de Maas). Het grondwater, regenwater dat vele jaren geleden in de bodem is gezakt, pompen we op van grote diepte en zal niet snel op raken. Er komt nog steeds evenveel bij als dat er opgepompt wordt. Met de voorraden zit het wel goed. Wel hebben we te maken met een leidingsysteem waarvan de capaciteit natuurlijk niet onbeperkt is.

De vraag naar kraanwater is met name in de avonduren, zo tussen 19:00 en 22:30 uur, het grootst. Dan gaan veel mensen tegelijkertijd water gebruiken om bijvoorbeeld badjes te vullen, te douchen of de tuin te sproeien. Als iedereen het watergebruik gedurende de dag meer verspreidt, is er een kleinere kans op een mogelijk lagere druk in de waterleiding of op kraanwater met een bruinige kleur. Beide zaken kunnen namelijk het gevolg zijn van een explosieve vraag naar water in de ‘piekuren’.

Wat kunt u zelf doen?

Spreid het watergebruik
Normaal huishoudelijk watergebruik tijdens de avondpiek is geen enkel probleem. Maar overweegt u te sproeien of om een badje te vullen, doe dat bij voorkeur vóór 19:00 of ná 22:30 uur.

Ga verstandig om met kraanwater

  • Kies bijvoorbeeld voor de douche in plaats van een bad.
  • Douche niet langer dan vijf minuten. Hiermee bespaart u ook energie: beter voor milieu én uw portemonnee.
  • Gebruik de bespaarknop van uw toilet.
  • Als u tóch de auto wil wassen, gebruik dan een emmer in plaats van een tuinslang.
  • Elke dag de tuin sproeien is niet nodig. Planten kunnen best lang zonder water. Door een of twee keer per week veel water te geven voorkom je dat ze 'lui' worden en de wortels gaan rotten.
  • Neem een emmer mee naar de douche en vang het koude water op voordat de douche warm wordt. Het water kunt u gebruiken om de planten water te geven.

Zet drinkwater in de koelkast
Door hitte en aanhoudende droogte kan het leidingwater warmer zijn dan gewend. WML kan de temperatuur van het leidingwater niet reguleren. Drinkt u liever gekoeld water? Bewaar dan een hervulbare fles met kraanwater in uw koelkast. Gekoeld kraanwater blijft enkele dagen vers. Spoel de fles regelmatig schoon of laat hem meedraaien in de vaatwasser.

Terug van vakantie? Spoel eerst de kraan door.
Na terugkomst van vakantie is het sowieso verstandig uw leidingsysteem eerst door te spoelen. Wanneer kraanwater langer dan een week stilstaat in uw leidingen, loopt de kwaliteit wat terug. Spoel het systeem enkele minuten door (het liefst niet tussen 19:00 en 22:30 uur) en u krijgt weer lekker, vers drinkwater van goede kwaliteit! Vang het water op in een emmer en gebruik het in en om het huis.

  1. Spoel eerst uw toilet(ten) door.
  2. Spoel daarna de kraan door die het dichtst bij de watermeter zit.
  3. Laat vervolgens alle kranen goed doorlopen met warm en koud water gedurende enkele minuten. Vergeet hierbij niet de buitenkraan en tuinslang. Denk ook aan de badkraan, wastafel en douchekop. Leg de douchekop in een emmer met water en laat de douche enkele minuten doorlopen met warm water.

Drink voldoende!
Een volwassene heeft gemiddeld 1,5 tot 2 liter per dag aan vocht nodig. Zorg dat u goed gehydrateerd blijft. Gaat u van huis, neem dan een hervulbaar flesje kraanwater mee. Opnieuw vullen kan ook aan onze WML Watertaps.

Regel uw zaken zelf via mijnWML

U kunt de meeste zaken rondom uw drinkwateraansluiting zelf online regelen. In mijnWML bekijkt en beheert u bijvoorbeeld uw gegevens, kunt u een verhuizing doorgeven en kunt u de financiële waterzaken regelen.