Website momenteel te druk

Op dit moment is de WML website niet goed bereikbaar.
Probeer het over een aantal minuten a.u.b. nogmaals.
Kijk op twitter voor de actuele informatie.
Er zijn 0 storingen. Op 71 plekken zijn er werkzaamheden
mijnWML is uw persoonlijke online omgeving. Hier bekijkt en beheert u uw gegevens, waterverbruik, termijnbedrag, facturen of geeft u een verhuizing door.
Lees voor

Droogte en hitte

Als het ’s zomers langere tijd warm en droog is, gebruiken we met z’n allen veel meer water dan normaal. Door samen juist dan verstandig om te gaan met ons water voorkomen we ongemak en (tijdelijke) tekorten.

Droogte en hitte

De vraag naar kraanwater is met name in de avonduren, zo tussen 18:00 en 22:00 uur, het grootst. Dan gaan veel mensen tegelijkertijd water gebruiken om bijvoorbeeld badjes te vullen, te douchen of de tuin te sproeien. Als iedereen het watergebruik gedurende de dag meer verspreidt, is er een kleinere kans op een mogelijk lagere druk in de waterleiding of op kraanwater met een bruinige kleur. Beide zaken kunnen namelijk het gevolg zijn van een explosieve vraag naar water in de ‘piekuren’.

Wat kunt u zelf doen?

Spreid het watergebruik
Normaal huishoudelijk watergebruik tijdens de avondpiek hoeft geen probleem te zijn. Maar overweegt u te sproeien of om een badje te vullen, doe dat bij voorkeur vóór 18:00 of ná 22:00 uur.

Ga verstandig om met kraanwater
de tips hieronder zijn bruikbaar in warme weken, maar vaak ook daarbuiten. Want het hele jaar door geldt: gebruik het water dat je nodig hebt, maar verspil het niet.

  • Douche niet langer dan vijf minuten. Hiermee bespaart u ook energie: beter voor milieu én uw portemonnee. En heeft u al een waterbesparende douchekop? Daarmee valt zo’n 50% water te besparen!
  • Gebruik de bespaarknop van uw toilet.
  • Als u tóch de auto wil wassen, gebruik dan een emmer in plaats van een tuinslang.
  • Vang het regenwater op in een regenton en geef daarmee de planten water. Veel Limburgse gemeenten hebben daarvoor een aantrekkelijke subsidieregeling. Kijk op www.waterklaar.nl voor de mogelijkheden in uw gemeente.
  • Elke dag de tuin sproeien is niet nodig. Planten kunnen best lang zonder water. En geef zoveel mogelijk ‘gericht’ water, met een gieter in plaats van met de tuinslang.
  • Als u warm water nodig heeft, dan moet de kraan vaak een tijdje ‘warmlopen’. Vang dat koude water op in gieter, waterkoker of pan.

Drink voldoende!
Een volwassene heeft gemiddeld 1,5 tot 2 liter per dag aan vocht nodig. Gaat u van huis, neem dan een hervulbaar flesje kraanwater mee. Opnieuw vullen kan ook aan onze WML Watertaps. Als we gebruik maken van de tips hierboven blijft er voldoende water over om te drinken. En dat is essentieel natuurlijk.  

Zet drinkwater in de koelkast
Door hitte en aanhoudende droogte kan het leidingwater warmer zijn dan gewend. WML kan de temperatuur van het leidingwater niet reguleren. Drinkt u liever gekoeld water? Bewaar dan een hervulbare fles met kraanwater in uw koelkast. Gekoeld kraanwater blijft enkele dagen vers. Spoel de fles regelmatig schoon of laat hem meedraaien in de vaatwasser.

Terug van vakantie? Spoel eerst de kraan door.
Na terugkomst van vakantie is het sowieso verstandig uw leidingsysteem eerst door te spoelen. Wanneer kraanwater langer dan een week stilstaat in uw leidingen, loopt de kwaliteit wat terug. Spoel het systeem enkele minuten door (het liefst niet tussen 19:00 en 22:30 uur) en u krijgt weer lekker, vers drinkwater van goede kwaliteit! Vang het water op in een emmer en gebruik het in en om het huis.

  1. Spoel eerst uw toilet(ten) door.
  2. Spoel daarna de kraan door die het dichtst bij de watermeter zit.
  3. Laat vervolgens alle kranen goed doorlopen met warm en koud water gedurende enkele minuten. Vergeet hierbij niet de buitenkraan en tuinslang. Denk ook aan de badkraan, wastafel en douchekop. Leg de douchekop in een emmer met water en laat de douche enkele minuten doorlopen met warm water.

Kan het Limburgs water opraken?

Voor het grootste deel maakt WML drinkwater van grondwater en voor een kleiner deel van rivierwater (de Maas). Het grondwater, regenwater dat vele jaren geleden in de bodem is gezakt, pompen we op van grote diepte en zal niet snel op raken. Met de voorraden zit het nu wel goed. Of dat ook zo blijft is onzeker. Dat het klimaat verandert is duidelijk, maar wat die verandering gaat betekenen voor de grondwaterstanden is minder zeker.

Daarnaast hebben we te maken met een leidingsysteem waarvan de capaciteit natuurlijk niet onbeperkt is. Vandaar de tips hierboven!

Drinkwater en 'ander water'

Hierboven krijgt u van WML informatie en tips over het drinkwater dat bij u thuis uit de kraan komt. Droogte en hitte hebben natuurlijk ook invloed op andere ‘soorten water’. Denk aan grondwater, water in beken en sloten en zwemwater. Op de speciale pagina van de de website onswater.nl  kunt u per provincie zien voor welke informatie u waar terechtkunt.

Regel uw zaken zelf via mijnWML

U kunt de meeste zaken rondom uw drinkwateraansluiting zelf online regelen. In mijnWML bekijkt en beheert u bijvoorbeeld uw gegevens, kunt u een verhuizing doorgeven en kunt u de financiële waterzaken regelen.