Vrijdag 18 oktober 2024: Kookadvies opgeheven voor Horst aan de Maas, Venray en Bergen
Het eerder afgegeven kookadvies voor inwoners van (gedeeltes van) Horst aan de Maas, Venray en Bergen is opgeheven. U kunt per direct weer water uit uw kraan drinken. Het drinkwater voldoet weer aan alle strenge kwaliteitsnormen. Het is niet meer noodzakelijk om het drinkwater drie minuten te koken voor consumptie.
Wat was de oorzaak en welke acties heeft WML ondernomen?
Op vrijdag 11 oktober werd bij een reguliere controle van het drinkwater dat gemaakt wordt in pompstation Grubbenvorst, een lichte verontreiniging gevonden. Ook bij een lichte verontreiniging nemen wij geen enkel risico met de volksgezondheid en daarom gaven we een kookadvies af voor (gedeeltes van) Horst aan de Maas, Venray en Bergen.
Nader onderzoek toonde aan dat de oorzaak in de extreme regenval van vorige week ligt. Daarbij is een van de pompputten van pompstation Grubbenvorst volgestroomd. En daardoor kon de E. colibacterie, die van nature in een buitengebied voorkomt, in het drinkwatersysteem terecht komen. De pompput en voorraadkelder zijn buiten werking gesteld en er zijn maatregelen genomen die ervoor zorgen dat het drinkwater, na veelvuldig bemonsteren, weer voldoet aan alle strenge kwaliteitsnormen.
Update woensdag 16 oktober 2024: kookadvies verlengd voor drinkwater in (delen van) Horst aan de Maas, Venray, Bergen
Op vrijdag 11 oktober hebben wij u geadviseerd om het drinkwater 3 minuten te koken voordat u het drinkt of gebruikt. Op maandag 14 oktober gaven we aan dat het kookadvies in ieder geval tot en met donderdag 17 oktober geldt. De tests die meerdere malen moeten bevestigen dat het drinkwater weer 100% veilig is om te drinken, nemen meer tijd in beslag. Het kookadvies geldt daarom in ieder geval tot en met vrijdag 18 oktober 2024. Op deze dag geven we weer een update.
Maatregelen door WML
Nadat er een E. coli bacterie aangetroffen is in het drinkwater hebben we onderzoek gedaan naar de vermoedelijke bron, waarop een aantal installatieonderdelen van pompstation Grubbenvorst buiten werking zijn gesteld. Daarmee lijkt er geen E. coli bacterie meer voor te komen in het drinkwater. Omdat we geen risico willen lopen en er 100% zeker van willen zijn dat het water weer veilig is om te drinken, zijn er meerdere tests op meerdere plekken in het drinkwatersysteem nodig die meerdere keren bevestigen dat het drinkwater helemaal veilig is. Die tests nemen meer tijd in beslag. Dat is de reden dat het kookadvies in ieder geval tot en met vrijdag 18 oktober geldt.
Update maandag 14 oktober 2024: kookadvies verlengd voor drinkwater in (delen van) Horst aan de Maas, Venray, Bergen
Op vrijdag 11 oktober hebben wij u geadviseerd om het drinkwater 3 minuten te koken voordat u het drinkt of gebruikt. Het kookadvies geldt in ieder geval tot en met donderdag 17 oktober.
Onderzoek door WML
Sinds afgelopen vrijdag wordt er continue onderzoek gedaan naar de mogelijke oorzaak van de aanwezigheid van de E. coli besmetting in het drinkwater. De vermoedelijke oorzaak van de verontreiniging in het pompstation Grubbenvorst hebben we buiten werking gesteld. Uiteraard willen we zeker weten of het drinkwater weer voldoet aan onze eisen. Daarom zijn er monsters genomen zodat het getest kan worden in ons laboratorium.
Wanneer het drinkwater weer volledig aan alle hoge kwaliteitsnormen voldoet en er na meerdere tests dus geen E. coli meer wordt aangetroffen, kunnen we het kookadvies opheffen. Het huidige kookadvies geldt in ieder geval tot en met donderdag 17 oktober. Op deze dag geven we weer een update.
Het pompstation Grubbenvorst pompt grondwater op, waarna het wordt gezuiverd. Dit gezuiverde water, het drinkwater, wordt opgeslagen in een drinkwaterkelder en vervolgens via de drinkwaterleiding verspreid. Klanten die vanuit dit pompstation drinkwater geleverd krijgen, bevinden zich in (gedeeltes van) de gemeenten Venray, Bergen en Horst aan de Maas en hebben een kookadvies gekregen.
Vrijdag 11 oktober 2024: kookadvies voor drinkwater in Horst aan de Maas en omgeving
Het kookadvies geldt voor 13.750 huishoudens in (gedeeltes van) de gemeenten Venray, Bergen en Horst aan de Maas. Meer specifiek de volgende kernen:
America (gedeeltelijk)
Blitterswijck
Broekhuizen
Broekhuizenvorst
Castenray (gedeeltelijk)
Geijsteren
Grubbenvorst (gedeeltelijk)
Hegelsom (gedeeltelijk)
Horst (gedeeltelijk)
Lottum (gedeeltelijk)
Meerlo
Melderslo
Meterik (gedeeltelijk)
Oirlo
Sevenum
Swolgen
Tienray
Wanssum (gedeeltelijk)
Wellerlooi (gedeeltelijk)
Kijk hieronder voor een lijst met postcodes:
Postcodelijst (PDF)
We verwachten dit kookadvies nodig voor tenminste dit weekend. Zodra we zeker weten dat het water weer 100% veilig is om te drinken, wordt het kookadvies opgeheven.
Waarom dit kookadvies?
WML wil geen enkel risico nemen met de gezondheid van haar klanten. Daarom geldt er vanaf dit moment uit voorzorg een kookadvies voor drinkwater dat gebruikt wordt voor consumptie.
WML doet er alles aan om de beste kwaliteit drinkwater aan haar klanten te leveren. Het water wordt daarom 365 dagen per jaar gecontroleerd. Ondanks dat er een lage concentratie E. coli is aangetroffen, nemen we geen risico. Mensen met een verminderde weerstand zouden kans kunnen lopen op maag- en darmklachten.
Wat moet u doen?
Kook het water 3 minuten voordat u:
• het drinkt;
• het gebuikt voor tanden poetsen;
• het gebruikt voor eten, zoals het wassen van fruit en groenten of het bereiden van ijs;
• het gebruikt voor het aanmaken van baby(fles)voeding;
• het gebruikt voor drinkwater van vee en huisdieren.
U kunt gewoon douchen, in bad gaan en het water gebruiken voor normaal huishoudelijk gebruik, zoals (af-)wassen, schoonmaken en doorspoelen van het toilet. In deze situaties is het koken van water niet noodzakelijk.
Let op: een waterkoker kookt het water meestal niet lang genoeg door.
Kijk hier een video van collega-drinkwaterbedrijf Waternet over het koken van water.
Is het nodig om flessen water te kopen?
Het is niet nodig om flessen water te kopen. Als u het drinkwater 3 minuten kookt, kunt u het gewoon drinken en gebruiken. Voor het maken van babyvoeding raden wij wel aan om flessen water te gebruiken.
Wat kan er mogelijk gebeuren indien u het drinkwater niet kookt?
Hebt u per ongeluk ongekookt water gebruikt? In de meeste gevallen merkt u hier niets van. Soms komt het voor dat u last krijgt van maag- en darmklachten. Deze klachten zijn meestal na enkele dagen weer voorbij. Bij aanhoudende klachten adviseren wij u om contact op te nemen met de huisarts. De GGD is op de hoogte van deze situatie.
Veiligheid drinkwater
Dagelijks zijn er WML-medewerkers op pad om monsters te nemen; bij mensen thuis, in het leidingnet en in de installaties van WML. Het laboratorium van WML onderzoekt de monsters op een groot aantal chemische en biologische parameters. Het gaat om duizenden stoffen. Daarmee is drinkwater het best gecontroleerde en bewaakte voedingsmiddel in Nederland.
Maatregelen vanuit WML
Natuurlijk nemen wij ook onze maatregelen. We onderzoeken waardoor het drinkwater verontreinigd is en lossen het probleem vervolgens op. Ons laboratorium neemt monsters en bekijkt de resultaten. Zodra we zeker weten dat het water weer 100% veilig is om te drinken, wordt het kookadvies opgeheven.
Hoe lang gaat het duren? In Apeldoorn is meteen een kookadvies voor 10 dagen afgegeven.
Er is geen connectie met de waterkwaliteit in Apeldoorn. Ieder geval staat op zich. We kunnen nu nog niet aangeven hoe lang het duurt voordat het water weer 100% veilig is en het kookadvies dan niet meer van kracht is. Duidelijk is wel dat het advies minimaal tot en met het weekend geldt. Zodra er nieuws is, communiceren we dat via onze website.
U kunt de meeste zaken rondom uw drinkwateraansluiting zelf online regelen. In mijnWML bekijkt en beheert u bijvoorbeeld uw gegevens, kunt u een verhuizing doorgeven en kunt u de financiële waterzaken regelen.