Antikalktips

WML heeft een aantal tips voor u verzameld om kalkafzetting tegen te gaan.

Aanslag glazen   Vaatwasser: bij gebruik van de huidige, hoogwaardige vaatwasmiddelen mag bij een hardheid van minder dan 10°D geen aanslag op de glazen ontstaan.
Boiler Door hoge temperaturen gevoeliger voor kalkafzetting. Zet de warmwaterboiler op 60-65 graden Celsius vanwege legionella, maar liever niet hoger. Inwendig regelmatig schoonmaken, kalkdeeltjes verwijderen.
Dosering ontkalkingsmiddel Voeg aan het water niet meer ontkalkmiddel toe dan wordt aangegeven; het is beter vaker te ontkalken met een lagere verhouding ontkalkmiddel (bijvoorbeeld in plaats van 1:3 kiest u 1:6). Overigens is huishoudazijn een goed en milieuvriendelijk alternatief om kalkaanslag te verhelpen. Maar let op: te lange inwerking van het zuur kan schadelijk zijn voor de apparatuur; dus wel even goed naspoelen met water.
Espresso-apparaten Door hoge temperaturen gevoeliger voor kalkafzetting. Gebruik voor gevoelige of kostbare apparaten een door de leverancier aanbevolen ontkalkmiddel.
Filterkan Water uit een Brita filter (filterkan) vermindert de kalkafzetting.
Fysisch antikalk apparaat Om kalkafzetting te verminderen, zijn er apparaten op de markt in de vorm van een magneet of een elektromagneet (aangesloten op elektriciteit). Deze worden om de waterleiding  aangebracht.
Langdurig ontkalken = slecht Langdurig ontkalken met veel ontkalkmiddel is niet verstandig, omdat dan het metaal van het apparaat wordt aangetast. Vooral aluminium is gevoelig voor het zuur in het ontkalkmiddel.
Thee Giet het water door een theezeefje als je last hebt van deeltjes in de thee.
Tijdig ontkalken Wacht niet met ontkalken van koffiezetters, boilertjes etc. tot ze niet meer goed werken; het ontkalkmiddel kan dan niet goed bij alle afgezette kalk komen en wordt slechts gedeeltelijk verwijderd. Plaatselijke ophoping van kalk op het verwarmingsspiraal leidt tot doorbranden. Het spiraal kan dan de warmte niet kwijt.
Vaatwasser Instellen op de hardheid in je regio; gebruik de gewone middelen, zoals door de fabrikant geadviseerd (bijvoorbeeld 3-in-1-tablet; daar zit ook beetje ontkalkzout in).
Wasmachine Het gebruik van onthardingspoeders is overbodig voor drinkwater met een zachte of gemiddelde hardheid (0 tot 12 graden Duits). Wasmiddelen bevatten eveneens onthardingspoeders. Is het water wat harder, dan is een grotere dosering waspoeder voldoende om verkalkte verwarmingselementen te voorkomen. Op de verpakking van je wasmiddel staan de doseringen vermeld bij de diverse waterhardheden.
Waterkoker Gebruik water uit de waterkoker direct als het heet genoeg is; niet lang doorkoken. Verwijder losse kalkdeeltjes regelmatig uit de waterkoker.