Kookadvies

Bekertje water
Wat is een kookadvies?
Een kookadvies is het advies om water dat u gebruikt voor consumptie (drinken, koffie zetten, koken), vóór gebruik 3 minuten te koken. Na 3 minuten zijn alle eventueel aanwezige schadelijke bacteriën en virussen zeker gedood en kan het water veilig worden gedronken. Dit geldt ook voor risicogroepen: zwangere vrouwen, baby's, ouderen en mensen met verminderde weerstand.  

U hoeft het water alleen te koken als het gebruikt wordt: 
  • Om te koken
  • Om groente en fruit te wassen
  • Voor het aanmaken van baby(fles)voeding
  • Voor het bereiden van ijs en limonade  

Voor bijvoorbeeld douchen en baden, en huishoudelijk gebruik zoals (af)wassen en schoonmaken is het niet nodig om het water vooraf te koken.  

Waarom een kookadvies?
WML geeft een kookadvies wanneer zij de drinkwaterkwaliteit niet volledig kan garanderen. Dat gebeurt bijvoorbeeld als er een leiding is gerepareerd. Omdat er dan een kleine kans bestaat dat er vuil in de leiding is gekomen, nemen we drinkwatermonsters ter controle. We geven dan in bepaalde gevallen uit voorzorg een kookadvies, totdat de resultaten van het monster bekend zijn en we hebben vastgesteld dat het water aan de eisen voldoet.  

Hoe weet u of een kookadvies voor u geldt?
Als voor het kraanwater op uw adres een kookadvies geldt, dan ontvangt u van WML een rode kaart met informatie in de brievenbus. Wanneer uit onderzoek van de watermonsters blijkt dat er geen verontreiniging in het water zit en het weer helemaal betrouwbaar is, krijgt u meteen een groene kaart thuis met de melding dat het water weer zonder te koken gedronken kan worden.