Website momenteel te druk.

Op dit moment is de WML website niet goed bereikbaar.
Probeer het over een aantal minuten a.u.b. nogmaals.
Kijk op twitter voor de actuele informatie.
Er zijn 4 storingen. Op 57 plekken zijn er werkzaamheden.
mijnWML is uw persoonlijke online omgeving. Hier bekijkt en beheert u uw gegevens, waterverbruik, termijnbedrag, facturen of geeft u een verhuizing door.

Limburger kent bron van drinkwater niet

Limburg heeft, net als de rest van Nederland, een topkwaliteit drinkwater. En dat weten we met z’n allen ook wel. Niet voor niets drinken we hier veel meer water uit de kraan dan bijvoorbeeld in onze buurlanden. Gewoon, omdat het veilig én lekker is. Maar waar ons drinkwater nou precies vandaan komt, dat weten maar heel weinig Limburgers. Weet u het wel?

Slechts 14% van de Limburgers zegt zeker te weten waar het eigen drinkwater vandaan komt*. Als ze raden gaat het dan ook best vaak mis. Zo denkt 38% dat hun drinkwater wordt gemaakt van grondwater, en 42% denkt dat oppervlakte- (rivier) water de bron is voor het eigen drinkwater. In werkelijkheid ligt de verhouding flink anders: 75% van het Limburgse drinkwater wordt gemaakt van grondwater en de overige 25% van oppervlaktewater.  

Maaswater   
Een kwart van het drinkwater wordt dus gemaakt van Maaswater en is bestemd voor een deel van Midden- en Noord-Limburg. Voor de rest van Limburg hangt de herkomst van het water helemaal af van de woonplaats, want de bronnen zijn namelijk altijd dichtbij. Zo komt er in Mook en Middelaar “Mookerhei-water” uit de kraan. Venlo krijgt bijna al haar water uit natuurgebieden in de buurt: Groote Heide en de Maasduinen. En het drinkwater voor Brunssum wordt bereid in de Schinveldse bossen. Op limburgsdrinkwater.nl is te ontdekken waar het drinkwater vandaan komt.  

Smaken van water 
Op limburgsdrinkwater.nl zien we dat we leven op het drinkwater van vandaag en morgen. Het stroomt onder onze voeten, diep in de bodem, totdat het lokaal gewonnen en gezuiverd thuis uit de kraan komt. Daarmee is kraanwater het meest gebruikte streekproduct. Juist door het water lokaal te winnen, proeven we een beetje Limburg. Daarom drinken we in Wessem net wat ander water dan in Wittem of Weert. De kwaliteit is overal top, maar fijnproevers kunnen een licht smaakverschil proeven tussen water uit het mergelrijke Heuvelland of water van de zanderige Mookerhei.  

Beschermen én genieten 

Water uit de kraan is zo vanzelfsprekend en gewoon. Bij het dagelijks gebruik, zoals drinken, koken en wassen, staan we niet stil bij de herkomst. Dat is logisch, maar een groter bewustzijn van de herkomst en de afhankelijkheid van de drinkwaterbronnen, helpt bij het beschermen ervan. En daar kan iedereen aan bijdragen. Op limburgsdrinkwater.nl staan daarvoor allerlei tips. Maar ook eropuit tips om te genieten van die bronnen, want ze liggen vaak op de mooiste plekken van Limburg. Zo halen we samen het beste in Limburg naar boven.   

*) cijfers uit onderzoek eind 2019 onder 400 Limburgers, door onderzoeksbureau R&M Matrix 

Reacties (1)

GHW. Nout | 21-01-2020
Leuk stukje voorlichting. Misschien ook een keer een stukje over her reinigen van drinkwater

Reageren

Regel uw zaken zelf via mijnWML

U kunt de meeste zaken rondom uw drinkwateraansluiting zelf online regelen. In mijnWML bekijkt en beheert u bijvoorbeeld uw gegevens, kunt u een verhuizing doorgeven en kunt u de financiële waterzaken regelen.