Op het Chemelotterrein staan circa 60 fabrieken die gezuiverd afvalwater op de Maas lozen. Dat gebeurt via een zuiveringsinstallatie die beheerd wordt door Sitech Services BV. In de zomer van 2015 trof WML een hoge concentratie van de stof pyrazool aan in de Maas. Die bleek afkomstig van de niet naar behoren werkende biologische zuivering van Sitech op het Chemelotterrein. WML en de verder stroomafwaarts liggende drinkwaterbedrijven Dunea en Evides konden bijgevolg langere tijd geen Maaswater gebruiken voor de productie van drinkwater.
Afgelopen zomer nam het bestuur van Waterschap Limburg al een ontwerpbesluit voor de nieuwe waterwetvergunning. Daarop zijn 70 zienswijzen ingediend van negentien organisaties. In het belang van de drinkwatervoorziening zijn de reductieadviezen van deskundigen van Rijkswaterstaat (immissietoets), het RIVM (waterbezwaarlijkheid) en juristen overgenomen. Dit betekent dat de reductie van de lozing van een aantal stoffen gefaseerd gedurende de looptijd van de vergunning, doch uiterlijk in 2027, behaald moet zijn.
WML is verheugd dat met de totstandkoming van deze nieuwe vergunning het gezamenlijk belang van een betrouwbare drinkwatervoorziening en een goede Maaswaterkwaliteit als bron voor de productie van drinkwater, breed gedragen wordt. Ook is WML te spreken over het proces en de betrokkenheid van de diverse partijen in de vergunningverlening.
U kunt de meeste zaken rondom uw drinkwateraansluiting zelf online regelen. In mijnWML bekijkt en beheert u bijvoorbeeld uw gegevens, kunt u een verhuizing doorgeven en kunt u de financiƫle waterzaken regelen.