Website momenteel te druk.

Op dit moment is de WML website niet goed bereikbaar.
Probeer het over een aantal minuten a.u.b. nogmaals.
Kijk op twitter voor de actuele informatie.
Er zijn 6 storingen. Op 67 plekken zijn er werkzaamheden.
mijnWML is uw persoonlijke online omgeving. Hier bekijkt en beheert u uw gegevens, waterverbruik, termijnbedrag, facturen of geeft u een verhuizing door.

De (on)zin van kalk in het water

Gemiddeld een miljoen ijsjes rollen dagelijks uit de fabriek van Dedert IJs in Roermond. Voor dit bedrijf, een van de grootste producenten van waterijsjes in Europa, is het Limburgse drinkwater een essentiële grondstof. De kwaliteit daarvan moet geschikt zijn voor menselijke consumptie. Ook voor andere (zakelijke) klanten is de waterkwaliteit, zo blijkt uit een recent tevredenheidsonderzoek, de belangrijkste factor in de dienstverlening van WML. Daarnaast vinden klanten de mate van hardheid van het water belangrijk. Daar bestaan echter misverstanden over. Is bijvoorbeeld heel zacht water wel zo goed als u misschien denkt? 

Miljoen per dag
De tevredenheid van de zakelijke klanten over het drinkwater van WML is hoog. Commercieel manager Yurda Peeters van Dedert IJs sluit zich daar graag bij aan. Voor Dedert IJs, dat per jaar 350 miljoen vrucht- en waterijsjes maakt, is er nooit discussie geweest over het gebruik van drinkwater van WML als grondstof. ‘Omdat wij een voedingsmiddel produceren, zijn de betrouwbaarheid, kwaliteit en leveringszekerheid van het water voor ons van essentieel belang. Het drinkwater gaat direct vanuit de kraan naar de machines. We bewerken het niet, maar hanteren wel een desinfectiesysteem met een UV-lamp. Daarnaast laten we het drinkwater regelmatig analyseren. We hebben er daarom nooit problemen mee. Ook niet met de hardheid van het water.’

Natuurproduct
Vooral de hardheid van het water is een factor waar zakelijke klanten regelmatig aandacht voor hebben. Procestechnoloog Willem van Pol en werkvoorbereider Ton Bouten van WML geven graag antwoord op een aantal vragen die hierover leven. Zoals over de kalkafzetting. ‘Anders dan veel mensen denken, hangt die niet alleen samen met de hardheid van het water. Kraanwater met dezelfde hardheid kan op de ene plek meer kalk afzetten dan op de andere. De kalkafzettendheid hangt namelijk niet alleen af van de hoeveelheid calcium in het water, maar ook van het gehalte aan waterstofcarbonaat. Dat varieert, want water is nu eenmaal een natuurproduct. De kosten om waterstofcarbonaat uit het water te halen zijn hoog, en wegen niet op tegen de voordelen. In onze onthardingsinstallaties halen we wel een deel van het calcium uit het water. Dat maakt het water iets zachter.’

Kalk beschermt
Heel zacht water is soms helemaal niet zo goed voor de waterleidingen, vervolgen Van Pol en Bouten. ‘Het kraanwater van WML heeft op de meeste plaatsen een hardheid van tussen 9 en 12 Duitse graden. Sommige klanten willen een lagere hardheid en gebruiken daarom soms ionenwisselaars. Bij te diep zelf ontharden kan kraanwater zich agressief gaan gedragen in de installatie. Koperen leidingen kunnen dan deeltjes loslaten. Met een beetje kalk in de leidingen wordt dat voorkomen. Kalk beschermt dus ook.’

Zelf doen
Kalkafzetting in de leidingen hoort er dus voor een deel ook een beetje bij, aldus Van Pol en Bouten. ‘Dat kan vervelend zijn. Maar je kunt daar ook zelf iets aan doen. Door bijvoorbeeld de boiler in te stellen op 60 in plaats van 70 graden, zet het water al minder kalk af. Verder is het zaak regelmatig de perlators en straalregelaars in de kranen schoon te maken. Die kunnen door kalkafzetting verstopt raken. Door perlators van kunststof te gebruiken, gaat het schoonmaken extra makkelijk. Anders is twee keer per jaar een paar uur in de azijn voldoende.’

Vanzelfsprekend
Kalk is dus een haast vanzelfsprekend onderdeel van een natuurproduct als water. Net zo vanzelfsprekend als het drinkwater zelf. Des te mooier dat het voor een bedrijf als Dedert IJs zo’n belangrijke grondstof kan zijn. Zoals Yurda Peeters het zegt: ‘We vinden het allemaal heel vanzelfsprekend, maar eigenlijk is het bijzonder dat het er gewoon is’. 

Wilt u weten hoe hard uw kraanwater is? Controleer dat hier. 

Indien u vragen heeft over onze producten en diensten, neem dan contact op via het contactformulier of via telefoonnummer 043 - 880 85 58.

Indien u vragen heeft over onze producten en diensten, neem dan contact op via het contactformulier of via telefoonnummer 043 - 880 85 58.

Regel uw zaken zelf via mijnWML

U kunt de meeste zaken rondom uw drinkwateraansluiting zelf online regelen. In mijnWML bekijkt en beheert u bijvoorbeeld uw gegevens, kunt u een verhuizing doorgeven en kunt u de financiële waterzaken regelen.