Website momenteel te druk.

Op dit moment is de WML website niet goed bereikbaar.
Probeer het over een aantal minuten a.u.b. nogmaals.
Kijk op twitter voor de actuele informatie.
Er zijn 0 storingen. Op 0 plekken zijn er werkzaamheden.
mijnWML is uw persoonlijke online omgeving. Hier bekijkt en beheert u uw gegevens, waterverbruik, termijnbedrag, facturen of geeft u een verhuizing door.

Inname Maaswater weer hervat

Uit voorzorg stopte WML op 12 juli jl. met de inname voor delen van Midden- en Noord-Limburg vanwege een onbekende stof in de Maas. Inmiddels voldoet het Maaswater weer aan de hoge kwaliteitseisen. Daarom is de innamestop opgeheven en gebruiken we weer Maaswater als bron voor drinkwater.

Onbekende stof van natuurlijke oorsprong
Uitgebreid onderzoek heeft uitgewezen dat de eerder onbekende stoffen van natuurlijke, plantaardige oorsprong waren en geen nadelige invloed hadden op de drinkwaterkwaliteit. De extreme zomer met hoge temperaturen, droogte en lage waterstanden vormden de directe oorzaak van de onbekende stoffen. Door meer regen, lagere temperaturen en minder zonlicht zijn de concentraties van deze stoffen in het Maaswater afgenomen tot normale waardes en is de inname van Maaswater onlangs weer hervat.

Drinkwaterkwaliteit hoog
Vanwege de innamestop schakelde WML in het betreffende gebied tijdelijk over op drinkwaterwinning uit diep grondwater. In het grondwater zit meer kalk dan in het Maaswater, met als gevolg dat het drinkwater in delen van Midden- en Noord-Limburg tijdelijk harder was. De kwaliteit van het drinkwater was, is en blijft onberispelijk en wordt door ons continu gecontroleerd en streng bewaakt.

Reacties (4)

Carlo Van Kleef | 06-10-2022
Ik heb van u een mail gekregen van gelijke strekking. Echter is in de mail eerst sprake van "een onbekende stof". Later is sprake van "onbekende stoffen". Voorts laat u doorsijpelen dat u weet om welke stof(fen) het gaat maar u vertelt niet welke dat is / zijn. Zou u helderheid kunnen geven in deze belangrijke kwestie? Groeten, Carlo Van Kleef
Tim | 06-10-2022
Beste, Ik zou ook graag weten welke 'onbekende stoffen, er in het maaswater zijn gevonden.
WML | 06-10-2022
Het bleek uiteindelijk om neophytadiene en heptadecaan te gaan, beide van natuurlijke/plantaardige oorsprong (onder andere algen). De stoffen zijn niet in het drinkwater terecht gekomen, aangezien WML uit voorzorg de inname van Maaswater heeft gestopt.
Carlo Van Kleef | 07-10-2022
Twee joekels van koolwaterstoffen. Bedankt voor de terugmelding.

Reageren

Regel uw zaken zelf via mijnWML

U kunt de meeste zaken rondom uw drinkwateraansluiting zelf online regelen. In mijnWML bekijkt en beheert u bijvoorbeeld uw gegevens, kunt u een verhuizing doorgeven en kunt u de financiƫle waterzaken regelen.