Website momenteel te druk.

Op dit moment is de WML website niet goed bereikbaar.
Probeer het over een aantal minuten a.u.b. nogmaals.
Kijk op twitter voor de actuele informatie.
Er zijn 5 storingen. Op 82 plekken zijn er werkzaamheden.
mijnWML is uw persoonlijke online omgeving. Hier bekijkt en beheert u uw gegevens, waterverbruik, termijnbedrag, facturen of geeft u een verhuizing door.
Lees voor

Terugblik Kraanwaterdag 2020

Op woensdag 23 september doen in heel Nederland scholen en bso’s mee met Nationale Kraanwaterdag. Deze dag staat in het teken van kraanwater als gezonde en duurzame dorstlesser. Dit jaar doen ruim 200.000 schoolkinderen mee.

De drinkwaterbedrijven, die deze jaarlijks terugkerende dag organiseren, hebben Kantar opdracht gegeven te onderzoeken wat kinderen eigenlijk weten over kraanwater. Hieruit blijkt dat kinderen het belangrijk vinden dat we in Nederland slim omgaan met kraanwater (82%). Kinderen weten dat douchen een van de grootste verbruikers is van kraanwater in huis, maar toch blijkt het een uitdaging om kort te douchen.
 

Limburgse aftrap Kraanwaterdag

Slim gebruik van kraanwater
Tijdens Nationale Kraanwaterdag 2020 staat ‘slim gebruik’ van kraanwater centraal. De kinderen in Nederland hebben daar zelf ook ideeën over. Wanneer kinderen een lijst met mogelijke oplossingen om slimmer om te gaan met kraanwater wordt voorgelegd, vindt meer dan vier op de tien kinderen het een heel goed idee om voor het doorspoelen van de wc geen kraanwater maar regenwater te gebruiken. Nog eens vier op de tien kinderen vinden het sowieso een goed idee om regenwater op te vangen. Daarnaast worden ‘op school les krijgen over hoe je slimmer omgaat met kraanwater’ en ‘je ouders kunnen uitleggen hoe er thuis verstandiger met kraanwater om kan worden gegaan’ door de kinderen hele goede ideeën gevonden (36% en 31%). Leerkrachten staan achter dit idee, zo blijkt uit het grote aantal aanmeldingen om mee te doen aan de Nationale Kraanwaterdag: een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. 

Goed op de hoogte
Uit het onderzoek blijkt dat kinderen goed op de hoogte zijn waar het kraanwater in Nederland vandaan komt en dat ze hier verstandig mee om moeten gaan. Ongeveer één derde gelooft dat er genoeg kraanwater is voor altijd, tegelijkertijd denkt meer dan de helft (55%) van de kinderen dat kraanwater op kan raken. Uit het onderzoek blijkt dat een groot deel van de kinderen de kraan uitzet tijdens het tandenpoetsen en de kleine spoelknop gebruikt bij het plassen. Kort douchen lukt veel kinderen daarentegen niet altijd: slechts 36% doucht vaak zo kort mogelijk (bij volwassenen is dit 79%).kt dat kinderen het belangrijk vinden dat we in Nederland slim omgaan met kraanwater (82%). Kinderen weten dat douchen een van de grootste verbruikers is van kraanwater in huis, maar toch blijkt het een uitdaging om kort te douchen.

Oproep: deel je slimme ideeën
De Limburgse start van Nationale Kraanwaterdag vindt plaats in Venlo. Op woensdag 23 september om 8.30 uur zullen de kinderen van Basisschool De Meule en Basisschool Nova in Venlo samen met de schooldirecteur John van de Ven en directeur Joyce Nelissen van WML de nieuwe watertap op het schoolplein officieel in gebruik nemen en daarmee het startsein geven voor Kraanwaterdag. Aansluitend vindt op het schoolplein een ludieke waterquiz plaats. Vervolgens zullen WML-medewerkers kraanwatergastlessen verzorgen in de klassen.

Met een videoboodschap zal minister Cora van Nieuwenhuizen in de klassen de kinderen uitdagen om slimme waterbespaarideeën te bedenken. De klas met het beste idee mag dat in oktober zelf aan de minister overhandigen.  

Over Nationale Kraanwaterdag
Voldoende water drinken draagt bij aan een gezonde levensstijl. Het Nederlandse drinkwater is bovendien van topkwaliteit. Om kinderen hiervan bewust te maken en ze te vertellen waarom kraanwater drinken een gezonde en duurzame keuze is, organiseren de Nederlandse drinkwaterbedrijven Vitens, Brabant Water, PWN, Dunea, Oasen, Waterbedrijf Groningen, WML, Evides, Waternet en WMD gezamenlijk Nationale Kraanwaterdag. Deze dag wordt ondersteund door vele partners.

Reageren

Regel uw zaken zelf via mijnWML

U kunt de meeste zaken rondom uw drinkwateraansluiting zelf online regelen. In mijnWML bekijkt en beheert u bijvoorbeeld uw gegevens, kunt u een verhuizing doorgeven en kunt u de financiële waterzaken regelen.