Website momenteel te druk.

Op dit moment is de WML website niet goed bereikbaar.
Probeer het over een aantal minuten a.u.b. nogmaals.
Kijk op twitter voor de actuele informatie.
Er zijn 0 storingen. Op 49 plekken zijn er werkzaamheden.
mijnWML is uw persoonlijke online omgeving. Hier bekijkt en beheert u uw gegevens, waterverbruik, termijnbedrag, facturen of geeft u een verhuizing door.

Nationale Kraanwaterdag: ‘Klaarstomen van waterbewuste generatie’ 

Uit onderzoek onder leerlingen van groep 7 en 8 blijkt dat 93 procent van de ondervraagde kinderen besparen van kraanwater belangrijk vindt. Vandaag doen in Nederland ruim 200.000 basisschoolkinderen, waarvan meer dan 13.000 in Limburg, mee aan Nationale Kraanwaterdag. Ze krijgen les over waarom water drinken gezond is en ook waarom het zo belangrijk is om bewust om te gaan met water in en om het huis. De dag is een jaarlijks initiatief van alle Nederlandse drinkwaterbedrijven. In Limburg, bij basisschool De Diabolo in Kerkrade, wordt vandaag Kraanwaterdag feestelijk geopend door kinderburgemeester Madée Buck en afgesloten door burgemeester Petra Dassen.  

Uit een poll onder basisschoolleerlingen uit heel Nederland blijkt dat 74% procent van de ondervraagde kinderen denkt dat ze dagelijks niet meer dan 75 liter water gebruikt, terwijl het gemiddeld drinkwatergebruik in Nederland op dit moment 128 liter per persoon per dag is.  

Doordat het voor drinkwaterbedrijven steeds uitdagender wordt om te voldoen aan de vraag naar drinkwater in de toekomst, heeft het demissionair kabinet de ambitie uitgesproken om zuiniger om te gaan met water. Met als streven om het drinkwatergebruik onder bedrijven en inwoners in 2035 met 20% te verlagen.  

Nationale Kraanwaterdag 2023

Ook drinkwaterbedrijven zelf zetten zich in om het waterbewustzijn te verhogen. Niet alleen met campagnes en informatie voor volwassenen en bedrijven. Zo zetten wij ons onder andere al jaren in door actief een educatie programma aan te bieden voor scholen in het primair, voorgezet- en beroepsonderwijs en ook door steeds mee te doen met de jaarlijkse Nationale Kraanwaterdag.    

Joyce Nelissen, directeur bij WML (Waterleiding Maatschappij Limburg): ‘Drinkwater uit de kraan is voor kinderen in Nederland vanzelfsprekend en gewoon, maar eigenlijk is het heel bijzonder. Onze kinderen mogen erop vertrouwen dat er water uit de kraan komt én dat het gezond en veilig is om te gebruiken. We willen hen leren hoe drinkwater gemaakt wordt, waarom ze er bewust mee om moeten gaan en hoe gezond water is! Wij wensen iedereen veel plezier!’  

Nationale Kraanwaterdag 2023

Feestelijke regionale aftrap   
Het drinken van kraanwater stimuleren wij van harte. De 250 kinderen van basisschool de Diabolo krijgen daarom van onze WML-medewerkers een gastles over drinkwater, hoe ze er bewust mee om kunnen gaan in en om het huis. De lesochtend wordt officieel afgesloten door zowel de kinderburgemeester, Madée Buck, als de burgemeester, Petra Dassen en onze directeur, Joyce Nelissen. Als kers op de taart zingt de hele school onder leiding van Kerkrade volkszanger Danny Pouwels het Nationale Kraanwaterlied.   

 Petra Dassen, burgemeester Kerkrade: ‘Het is belangrijk voor de wereld waarin we leven én voor de toekomst van onze kinderen dat we zo bewust stilstaan bij het gebruik van water. We kunnen niet zonder water, dus samen moeten we er zorgvuldig mee omgaan. Van water mag je zo veel drinken als je wilt, want dat is goed voor je. Voor douchen en sproeien geldt: ga er bewust mee om. Daar kunnen we kinderen niet vroeg genoeg in meenemen.’  

 Madée Buck, kinderburgemeester Kerkrade: ‘Ik vind het goed dat Kraanwaterdag wordt georganiseerd. Want het is belangrijk dat er genoeg kraanwater gedronken wordt, omdat veel kinderen én volwassenen toch vaak fris drinken. Ook bij het avondeten!’  

  

Over Nationale Kraanwaterdag   
Kraanwater drinken draagt bij aan een gezonde leefstijl. Om kinderen te vertellen waarom kraanwater gezond is en hoe zij bewust met water kunnen omgaan, organiseren alle Nederlandse drinkwaterbedrijven gezamenlijk Nationale Kraanwaterdag. Deze dag wordt ondersteund door veel organisaties waaronder Gezonde School, JOGG, Voedingscentrum, Jong Leren Eten, Voedseleducatieplatform, Eco-Schools, Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling (GDO), Ons Water en Watereducatie.nl.  

Nationale Kraanwaterdag 2023

Reageren

Regel uw zaken zelf via mijnWML

U kunt de meeste zaken rondom uw drinkwateraansluiting zelf online regelen. In mijnWML bekijkt en beheert u bijvoorbeeld uw gegevens, kunt u een verhuizing doorgeven en kunt u de financiële waterzaken regelen.