Website momenteel te druk.

Op dit moment is de WML website niet goed bereikbaar.
Probeer het over een aantal minuten a.u.b. nogmaals.
Kijk op twitter voor de actuele informatie.
Er zijn 2 storingen. Op 70 plekken zijn er werkzaamheden.
mijnWML is uw persoonlijke online omgeving. Hier bekijkt en beheert u uw gegevens, waterverbruik, termijnbedrag, facturen of geeft u een verhuizing door.

Week van de circulaire economie: hergebruik van calciet in tegels Mosa

Tegelfabrikant Mosa uit Maastricht is er bij de productie van keramische tegels als eerste in geslaagd de fossiele grondstof krijt te vervangen door calciet. Calciet is een kalkkorrel die vrijkomt bij het ontharden, het zachter maken, van drinkwater.

Om overlast door kalkafzetting tegen te gaan, haalt WML in vier onthardingsinstallaties een gedeelte van de kalk uit het Limburgse kraanwater. Het water wordt onthard door middel van pelletontharding. Door het toevoegen van een base van kalkmelk of natronloog gaat de zuurgraad tijdelijk omhoog. Calciumcarbonaat oftewel kalk in het water slaat vervolgens neer op toegevoegde entkorrels. De calcietkorrels worden uit het water gehaald. De entkorrels bestaan bij WML uit calciet in plaats van zand. En dat levert zuivere, zandvrije calcietkorrels op. In Zuid-Limburg zijn de witste korrels van Nederland en Vlaanderen te vinden.

Circulair
WML spant zich vanuit haar duurzaamheidsdoelstelling in om zoveel als mogelijk circulair te ondernemen. De reststoffen die vrij komen bij de productie van drinkwater zet AquaMinerals af in de markt. Liefst 99,9% van de aangeboden reststoffen wordt nuttig toegepast. Het hergebruik van de reststof calciet in een hoogwaardige toepassing bij een producent gevestigd in dezelfde regio als WML is een mooi voorbeeld van circulair hergebruik.

Cradle to cradle
Mosa is er als eerste in de keramische industrie in geslaagd de fossiele grondstof krijt volledig te vervangen door de reststof calciet. Eén van de kernwaarden van Mosa is duurzaamheid. Dat laat ze -onder andere- zien door als eerste keramisch tegelbedrijf bijna de gehele tegelcollectie Cradle to Cradle® Silver te certificeren. Door te produceren met calciet in plaats van krijt neemt het aandeel gerecycled materiaal in Mosa-wandtegels toe van 21 naar 33 procent.

Reageren

Regel uw zaken zelf via mijnWML

U kunt de meeste zaken rondom uw drinkwateraansluiting zelf online regelen. In mijnWML bekijkt en beheert u bijvoorbeeld uw gegevens, kunt u een verhuizing doorgeven en kunt u de financiële waterzaken regelen.