Website momenteel te druk.

Op dit moment is de WML website niet goed bereikbaar.
Probeer het over een aantal minuten a.u.b. nogmaals.
Kijk op twitter voor de actuele informatie.
Er zijn 2 storingen. Op 70 plekken zijn er werkzaamheden.
mijnWML is uw persoonlijke online omgeving. Hier bekijkt en beheert u uw gegevens, waterverbruik, termijnbedrag, facturen of geeft u een verhuizing door.

RIVM gaat grenswaarden PFAS in voedsel, bodem, lucht en (drink)water opnieuw beoordelen

Naar aanleiding van een rapport van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) gaat RIVM in Nederland onderzoek doen naar de bestaande grenswaarden voor PFAS in onder andere voedsel, bodem, (drink)water en lucht.

Drinkwater is het best bewaakte levensmiddel in Nederland en wordt dan ook op veel verschillende stoffen gecontroleerd. Voor al deze stoffen zijn er wettelijke normen vastgesteld. Limburgs drinkwater voldoet te allen tijde aan de normen zodat er 24/7 lekker en betrouwbaar water uit de kraan komt. De stof PFAS* komt in kleine hoeveelheden voor in bodem, voedsel, lucht en rivierwater. Ook in drinkwater kunnen kleine hoeveelheden PFAS, ver onder de huidige normen, voorkomen.

Onderzoek RIVM
Naar aanleiding van een rapport van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) gaat RIVM in Nederland onderzoek doen naar de bestaande grenswaarden voor PFAS in onder andere voedsel, bodem, (drink)water en lucht. Dit onderzoek kan leiden tot het advies om maatregelen te treffen, zoals aanscherping van wetgeving en normen. De drinkwatersector vindt de volksgezondheid van het grootste belang en volgt het onderzoek van het RIVM dan ook zeer nauwlettend.

Drinkwater is veilig
U kunt gewoon veilig water uit de kraan blijven gebruiken. Uitgangspunt is en blijft dat het drinkwater uit de kraan voor iedereen veilig en gezond is om te drinken, een heel leven lang. De drinkwatersector vindt dat stoffen als PFAS in het geheel niet thuishoren in het milieu en de bronnen voor drinkwater, grond- en oppervlaktewater. Want wat niet in de bronnen voor drinkwater terecht komt, hoeven de bedrijven er ook niet uit te zuiveren. Daarom pleit de sector al langer voor strengere vergunningverlening.

Uitgebreide informatie vindt u op de website van Vewin  en RIVM.

*De afkorting PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. PFAS zijn door de mens gemaakte chemische stoffen met een aantal handige eigenschappen. Zo zijn ze vuil-, water-, en vetafstotend. Daarom worden PFAS gebruikt bij een groot aantal producten, denk aan pannen, textiel, voedselverpakkingsmaterialen, blusschuim maar ook in de industrie. Zowel bij het productieproces als bij de verwerking van het afval kunnen deze stoffen in het milieu terechtkomen. PFAS kunnen zich vervolgens verspreiden via water, bodem en lucht.

Reageren

Regel uw zaken zelf via mijnWML

U kunt de meeste zaken rondom uw drinkwateraansluiting zelf online regelen. In mijnWML bekijkt en beheert u bijvoorbeeld uw gegevens, kunt u een verhuizing doorgeven en kunt u de financiƫle waterzaken regelen.