Website momenteel te druk.

Op dit moment is de WML website niet goed bereikbaar.
Probeer het over een aantal minuten a.u.b. nogmaals.
Kijk op twitter voor de actuele informatie.
Er zijn 2 storingen. Op 46 plekken zijn er werkzaamheden.
mijnWML is uw persoonlijke online omgeving. Hier bekijkt en beheert u uw gegevens, waterverbruik, termijnbedrag, facturen of geeft u een verhuizing door.

Loden leidingen in huis? Laat ze vervangen!

Woont u in een huis dat gebouwd is voor 1960? Misschien heeft uw huis dan nog loden waterleidingen. Looddeeltjes kunnen via leidingen in uw drinkwater terechtkomen. Te veel lood kan uw gezondheid schaden. Daarom is het belangrijk om loden leidingen te vervangen, hoe verborgen ze soms ook zitten.

Loden leidingen in huis? Laat ze vervangen!

WML heeft jaren geleden de leidingen buiten de huizen vervangen door andere leidingen. Maar de waterleidingen in het huis, binnenwaterleidingen dus, kunnen in oudere huizen nog deels van lood zijn.

Hoe krijg ik lood binnen?
Mensen krijgen lood binnen via bijvoorbeeld voedsel, lucht en huisstof. Groenten uit eigen tuin kunnen ook lood bevatten. In oude huizen zijn loden waterleidingen meestal de oorzaak van lood in het drinkwater.

Lood en gezondheid
Te veel lood kan uw gezondheid schaden. (Ongeboren) baby’s en kinderen tot en met 7 jaar zijn het gevoeligst voor lood. Het binnenkrijgen van lood kan bijvoorbeeld leiden tot een iets lagere intelligentie. De overheid adviseert daarom loden leidingen in huis te vervangen. Uw GGD kan u daar meer over vertellen.

Waar vind ik de waterleidingen?
Het grootste deel van de waterleidingen zit vaak onder de vloer of in de muur. Controleer daarom als eerste bij de watermeter of in uw huis nog loden leidingen zitten. Zijn de leidingen bij de watermeter van lood? Dan is de kans groot dat er verderop ook nog loden leidingen liggen. Bekijk ook de film van onze collega' s van Dunea Duin & Drinkwater. Klik daarvoor op het filmpje onderaan deze pagina.

Wie vervangt loden leidingen? 
De huiseigenaar is verantwoordelijk voor de waterleidingen in het huis. Woont u in een huurhuis? Dan is het de taak van de verhuurder om loden leidingen te vervangen.

Ik twijfel of ik loden leidingen in huis heb
U kunt uw drinkwater op lood laten testen door een geaccrediteerd laboratorium. Na aanvraag bij Het Waterlaboratorium (het laboratorium van drinkwaterbedrijven Dunea, Waternet en PWN) ontvangt u een pakket met de lood-in-water test. Hiermee kunt u een watermonster nemen en aan Het Waterlaboratorium terugsturen. Binnen vijf werkdagen na binnenkomst van het watermonster bij het laboratorium ontvangt u het resultaat per email. De lood-in-water test wordt uitgevoerd in een geaccrediteerd lab volgens de methode NEN-EN-ISO 17294.

Ik heb loden leidingen. Wat nu?
Loden waterleidingen in uw huis kunt u het beste laten vervangen door een erkend installateur. Vraag vooraf een offerte aan. Loden leidingen vervangen, beschermt de woning ook beter tegen lekkage. Een erkend installateur vindt u via technieknederland.nl. Loden aansluitleidingen naar uw huis worden vervangen door WML. Denkt u dat uw aansluitleiding van lood is? Neem dan contact op met WML via 043-3090909.

Ik kan de leidingen (nog) niet vervangen > drinkadvies!
Heeft u loden leidingen in huis? Tot die loden leidingen zijn vervangen, adviseren wij:

  • Aanstaande moeders en kinderen tot en met 6 jaar binnenshuis flessenwater te drinken (of kraanwater te drinken van een huis zonder loden leidingen).
  • Elke ochtend de kraan twee minuten half-open te zetten, voordat u het water drinkt. Het toilet doorspoelen is een goede manier om water in de leidingen te verversen, zonder te verspillen.
    Let op! Looddeeltjes verdwijnen niet uit het water door het te koken.

Nieuw huis of nieuwe kraan?
Ook een nieuwe waterleiding of een nieuwe kraan kan metaal afgeven aan het drinkwater. Zet dan elke ochtend de kraan twee minuten open. Doe dat drie maanden lang.
Meer informatie daarover staat op onze 'doorspoelpagina'.

Regel uw zaken zelf via mijnWML

U kunt de meeste zaken rondom uw drinkwateraansluiting zelf online regelen. In mijnWML bekijkt en beheert u bijvoorbeeld uw gegevens, kunt u een verhuizing doorgeven en kunt u de financiële waterzaken regelen.