Website momenteel te druk.

Op dit moment is de WML website niet goed bereikbaar.
Probeer het over een aantal minuten a.u.b. nogmaals.
Kijk op twitter voor de actuele informatie.
Er zijn 0 storingen. Op 52 plekken zijn er werkzaamheden.
mijnWML is uw persoonlijke online omgeving. Hier bekijkt en beheert u uw gegevens, waterverbruik, termijnbedrag, facturen of geeft u een verhuizing door.

Watergebruik tijdens hitte

Op uitzonderlijk warme en droge dagen gebruiken we meer drinkwater dan anders. We douchen een keer extra om ons op te frissen, we sproeien de tuin meer dan anders en vullen het zwembadje in de tuin nog eens voor de kinderen. Het piekverbruik tussen 6 en 10 uur in de ochtend én avond noemen we de waterspits.

Omdat de vraag naar water tijdens de waterspits vele malen groter is dan normaal, belasten we de drinkwaterproductie en het waterleidingnet extra zwaar. Daardoor kan de druk in de waterleiding dalen. En kan het voorkomen dat er minder drinkwater uit je kraan komt.

Dit kunnen we samen voorkomen! Stel je drinkwatergebruik uit of pas het aan waar het kan. Met onderstaande tips helpen we je graag op weg om tijdens de waterspits extra rustig aan met de kraan te doen. 

Let op: je hoeft natuurlijk níet minder te drinken. Met warm weer is voldoende water drinken juist erg belangrijk.

Wat kan ik doen tijdens de waterspits?

Met deze 3 tips doe je tijdens de waterspits extra rustig aan met de kraan!

* Douchen. Om pieken in het drinkwatergebruik te beperken, kun je best voor of na de waterpits douchen. Lukt dat niet, probeer je (extra) douchebeurt dan tot 3 minuten te beperken.

Wist je dat je per minuut korter douchen 8 liter drinkwater bespaart?

* Tuin. Je tuin op het heetst van de dag sproeien is niet handig. Veel water verdampt meteen en je planten kunnen verbanden door de zon. Ook daarom stel je het sproeien van je tuin het beste uit tot na 10 uur in de avond.

Wist je dat je tientallen liters kunt besparen door de wortels van je planten water te geven met een gieter?

* Zwembadje. Wil je een zwembadje vullen voor de kinderen, doe het dan buiten de waterspits. Zo voorkom je een hoge piek in de vraag naar drinkwater. Bovendien heeft het water dan meer tijd om op te warmen.

Wist je dat je al gauw 100 liter drinkwater kunt besparen door het badje een paar centimeter minder hoog te vullen?

Tussen 6 en 10 uur in de ochtend en avond

Wil je nog meer doen om je piekverbruik te verminderen?

* (Af-)wasmachine. Laat je volle (af-)wasmachine buiten de waterspits draaien. Stel de timer van je vaatwasser of wasmachine in om hem na 10 uur in de avond te laten starten.

Wist je dat de ecostand van je vaatwasser tot een kwart minder water gebruikt dan het standaard programma?

* Auto wassen. Graag even uitstellen tot het hele warme/droge weer voorbij is. Kan het echt niet wachten, dan is een ecologische wasstraat het beste alternatief. Bezoek deze wel buiten de waterspits natuurlijk.

Wist je dat ecologische wasstraten water hergebruiken en minder water nodig hebben dan wanneer je zelf je auto thuis wast met een tuinslang?

* Minder sproeien. Sproei je tuin minder vaak. Als je planten vaak water geeft, blijven hun wortels water halen uit de bovenste laag aarde. Ze worden ‘lui’ en blijven daardoor meer water nodig hebben. Door minder vaak te sproeien, ontwikkelen hun wortels zich beter. Ze halen dan water uit diepere grondlagen en kunnen langere tijd zonder extra water.

Wist je dat je door een dagje over te slaan, je al snel 50 liter drinkwater bespaart?

* Regenwater voor later. Vang regenwater op in een waterton om te voorkomen dat het meteen wegspoelt. Het water dat je op regenachtige dagen hebt opgevangen, kun je in de eerste dagen van de droge periodes gebruiken om je tuin te sproeien.

Wist je dat je met een regenton al snel een paar honderd liter drinkwater minder nodig hebt voor je tuin?

* Voetenbadje. Heb je het warm en wil je wat afkoelen? Een uiterst effectief én waterbesparend alternatief voor een verfrissende douche of duik in je zwembadje is een koud voetenbad.

Wist je dat je met een voetenbadje tien keer minder drinkwater gebruikt dan tijdens een douchebeurt?

Regel uw zaken zelf via mijnWML

U kunt de meeste zaken rondom uw drinkwateraansluiting zelf online regelen. In mijnWML bekijkt en beheert u bijvoorbeeld uw gegevens, kunt u een verhuizing doorgeven en kunt u de financiële waterzaken regelen.