We controleren de kwaliteit van het Maaswater 24 uur per dag, 7 dagen per week. Dit doen we bij Eijsden, waar de Maas Nederland binnenkomt. Hier ligt een meetponton van Rijkswaterstaat. Als er iets mis is met het water, krijgen wij direct een signaal. Dan stoppen we meteen met het innemen van water totdat het vervuilde water voorbij is gestroomd. Veelal duurt het ongeveer een dag omdat ons innamepunt 54 kilometer verderop ligt. Hoelang het precies duurt, is afhankelijk van het debiet van de Maas, oftewel de hoeveelheid water die per tijdseenheid door een bepaald punt in de rivier stroomt.
Stap 1: Water innemen en opslaan
We nemen het Maaswater uit het Lateraalkanaal. Voor we het water opslaan, controleren we het eerst goed:
Het water gaat naar ons grote waterbekken De Lange Vlieter. Hier blijft het water meer dan een jaar liggen. Door de lange tijd wordt het water al deels gereinigd. Het zonlicht en kleine organismen in het water helpen hierbij.
Stap 2: Extra controle en natuurlijke zuivering
Als het water bij de eerste controle goed is verpompen we het naar ons grote waterbekken De Lange Vlieter. Het water komt eerst in een speciaal controlegedeelte van 8 hectare. Dit deel is gescheiden van het grote bekken (120 hectare). Als er nog iets mis is met het water, kunnen we het hier alsnog weghalen. Is het dan goed genoeg dan stroomt het door naar het grote waterbekken. Hier blijft het water meer dan een jaar liggen. Door de lange tijd wordt het water al deels gereinigd. Het zonlicht en kleine organismen in het water helpen hierbij.
Stap 3: Natuurlijke filtering door de bodem
Het water stroomt langzaam door het bekken. Wij pompen het water op via putten van 30 meter diep in de oever. Het water stroomt dan vanuit het bekken door de oeverwand door de bodem naar de pompput. Door het grind en zand in de oever wordt het water extra gefilterd. Dit noemen we oeverfiltratie.
Stap 1: Zuurstof toevoegen
Het water stroomt over een waterval met treden. Hierdoor komt er zuurstof in het water. Tegelijk blazen we ongewenste gassen eruit. De zuurstof zorgt ook dat ijzer kleine vlokjes vormt die we later makkelijk kunnen wegfilteren.
Stap 2: Filteren met grind
We hebben 12 grote filterbakken met 2 meter hoog grind. Deze filters vangen de ijzervlokjes en andere deeltjes op. Als de filters vuil zijn, spoelen we ze schoon door het water andersom te laten stromen.
Stap 3: Filteren met actieve kool
Actieve kool wordt gemaakt van steenkool, hout of kokosnootschalen. De korrels hebben heel veel kleine gaatjes waar vervuiling aan vastplakt. Als de kool vol is, maken we het schoon met stoom en gebruiken we het opnieuw.
Stap 4: Desinfecteren met UV-licht
We schijnen met speciaal ultraviolet licht op het water. Dit licht doodt alle bacteriën en virussen zonder dat we chemicaliën hoeven toe te voegen. Het water is nu veilig drinkwater.
Levering bij u thuis
Het schone drinkwater wordt ondergronds opgeslagen. Vanuit daar pompen we het met 8 bar druk het leidingnet in. We leveren drinkwater naar alle plaatsen van Venray tot Roermond. Bij u thuis komt het water aan met minimaal 2 bar druk.
Limburgs Drinkwater. Gewoon bijzonder
U kunt de meeste zaken rondom uw drinkwateraansluiting zelf online regelen. In mijnWML bekijkt en beheert u bijvoorbeeld uw gegevens, kunt u een verhuizing doorgeven en kunt u de financiële waterzaken regelen.