Waar liggen de bronnen voor het drinkwater van jouw gemeente? Vaak verrassend dichtbij. Misschien wel in je eigen gemeente. Eigenlijk leven, werken en genieten we met z’n allen bovenop het drinkwater van morgen. Da’s leuk, maar ook belangrijk om te weten. Want wat boven de grond gebeurt, kan de kwaliteit van het water negatief beïnvloeden. Ook jij kunt bijdragen aan het beschermen van de bronnen. Sterker nog, we hebben je hulp keihard nodig.
Bekijk bij jouw gemeente waar je drinkwater vandaan komt en bekijk feiten en weetjes met betrekking tot drinkwater in jouw gemeente.
Beek
Beek drinkt Limburgs water ‘van twee kanten’. Het grootste deel van de gemeente krijgt namelijk een blend van water uit het Mergelland in de omgeving van Maastricht, aangevuld met water uit noordelijker gebied (Susteren en Roosteren). Het water uit het Mergelland is kalkrijk: dat wordt eerst in Meerssen onthard voordat het richting klant gaat. Meer over het drinkwater in Beek.
Beekdaelen
Het water voor de recente fusiegemeente komt ‘van alle kanten’ en van eigen bodem. Een flink deel krijgt een ‘blend’, bereid uit bronnen in Susteren en Roosteren en uit het Mergelland ten (noord)oosten van Maastricht. Dit laatste water wordt onthard. De voormalige gemeente Onderbanken, krijgt water van eigen bodem. In de Schinveldse bossen wordt erg zuiver grondwater gewonnen: beluchting en filtratie zijn voldoende voor uitstekend en zacht drinkwater. Meer over het drinkwater in Beekdaelen.
Beesel
Heel Beesel krijgt kraanwater dat grotendeels wordt bereid uit oppervlaktewater. In het waterproductiebedrijf Heel doorloopt het oorspronkelijke Maaswater alle zuiveringsstappen die nodig zijn voor eerste klas drinkwater. Ook voor Beesel. Beesel had in 2013 trouwens een primeur: daar werd de eerste WML-Watertap geplaatst. Meer over het drinkwater in Beesel.
Bergen
Het water uit de Bergense kranen komt voor het grootste deel letterlijk van eigen bodem. Het wordt bereid uit grondwater, afkomstig uit het natuurgebied Maasduinen. Daar wordt op diepten van 30 tot zo’n 100 meter Limburgs water gewonnen voor drinkwater met een gemiddelde hardheid. Meer over het drinkwater in Bergen.
Brunssum
Brunssum krijgt zacht water uit de buurgemeente. Ten noordoosten van Schinveld wordt namelijk water gewonnen. Dat gebeurt op flinke diepten tot zo’n 200 meter. Het grondwater is erg zuiver: beluchting en filtratie zijn voldoende voor uitstekend en zacht drinkwater. Meer over het drinkwater in Brunssum.
Echt-Susteren
Het water voor Echt-Susteren komt van eigen bodem. Het noordelijke deel krijgt drinkwater dat is gemaakt van grondwater dat in Pey tot een diepte van 200 meter wordt gewonnen. Het water voor Susteren en Roosteren, en alle adressen ten zuiden daarvan, is een behoorlijk zachte ‘blend’, afkomstig van winningen in Susteren en Roosteren zelf. Meer over het drinkwater in Echt-Susteren.
Eijsden-Margraten
Het is de gemeente met het grootste grondwaterbeschermingsgebied van Limburg. Het water uit de kranen in Eijsden-Margraten komt dan ook uit de buurt. De winning gebeurt met name aan de oostzijde van Maastricht. Na ontharding komt er ‘Mergellandwater’ uit de kraan. Meer over het drinkwater in Eijsden-Margraten.
Gennep
Gennep drinkt water uit de natuur in de regio. Het deel van de gemeente ten noorden van het riviertje de Niers krijgt kraanwater, dat is bereid uit grondwater van onder de Mookerhei. Voor het zuidelijke deel komt het water, dat iets mineraalrijker en harder is dan het zachte Mookerhei-water, uit het Maasduinen gebied. Meer over het drinkwater in Gennep.
Gulpen-Wittem
De bronnen voor een groot deel van het drinkwater in Gulpen-Wittem liggen in de eigen gemeente (Roodborn) en in de gemeente Voerendaal (Craubeek). Dit Heuvellandwater is van nature hard. Daarom wordt het eerst in Heerlen onthard. De kernen in het westen en zuidwesten krijgen eveneens onthard water dat zijn oorsprong heeft in het Mergelland bij Maastricht. Nijswiller krijgt erg zacht water dat afkomstig is uit de Duitse Eifel. Meer over het drinkwater in Gulpen-Wittem.
Heerlen
Mooi, ‘zacht gemaakt’ water: het grootste deel van Heerlen krijgt kraanwater dat onthard is in de eigen gemeente. De bronnen voor dit water liggen in Gulpen-Wittem en Voerendaal. De kern Hoensbroek krijgt een blend van water dat zijn oorsprong heeft in het Mergelland bij Maastricht, en water uit noordelijker gebied (Roosteren en Susteren). Meer over het drinkwater in Heerlen.
Horst aan de Maas
Een groot deel van Horst aan de Maas krijgt water dat van eigen bodem komt: uit het waterwingebied Grubbenvorst. Uit de kranen van Sevenum, America en het gebied ten westen daarvan komt water dat bereid is uit oorspronkelijk Maaswater. Beide ‘waters’ hebben een gemiddelde hardheid. Meer over het drinkwater in Horst aan de Maas.
Kerkrade
Samen met Vaals is Kerkrade de gemeente met gemiddeld het zachtste water in Limburg. De herkomst van het water ligt over de grens, in Duitsland. In de meeste Kerkraadse woningen komt water uit de kraan, dat bereid is uit oppervlaktewater uit de Eifel. In Kerkrade heeft WML een koppeling gemaakt met de Duitse waterleiding. Meer over het drinkwater in Kerkrade.
Landgraaf
Een meerderheid van Landgraaf krijgt water uit Schinveld. Daar wordt op flinke diepten tot zo’n 200 meter water gewonnen. Zuiver water: beluchting en filtratie zijn voldoende voor uitstekend en zacht drinkwater. In het meest zuidelijke deel van Landgraaf stroomt Duits water uit de kraan. WML koopt namelijk voor een deel van Zuidoost-Limburg zeer zacht water uit de Eifel in. Meer over het drinkwater in Landgraaf.
Leudal
Het kraanwater in Leudal is een mix of blend van water uit het waterwingebied pal in de buurt: Beegden. De voorraad wordt aangevuld met water uit het waterproductiebedrijf Heel. Daar doorloopt het oorspronkelijke Maaswater alle zuiveringsstappen die nodig zijn voor eerste klas drinkwater. Uitzondering is de kern Ell: daarvoor komt het water van de winning in Hunsel. Meer over het drinkwater in Leudal.
Maasgouw
Het kraanwater in Maasgouw komt van twee kanten. De kernen ten westen van de Maas krijgen hun drinkwater vanuit Beegden: een ‘blend’ van grondwater, aangevuld met drinkwater dat wordt gemaakt van oorspronkelijk Maaswater. Voor alle kernen, oostelijk van de Maas, is het kraanwater bereid uit grondwater dat in Pey-Echt op diepten tot 200 meter wordt opgepompt. Meer over het drinkwater in Maasgouw.
Maastricht
Het Maastrichtse drinkwater komt uit de buurt: het grootste deel wordt aan de oostflank van de eigen gemeente opgepompt. Dit ‘Mergellandwater’ is kalkrijk en wordt daarom eerst onthard voordat het richting klant gaat. Alleen het Maasdorp Itteren krijgt een mix van datzelfde Mergellandwater en water uit noordelijker gebied (Susteren en Roosteren). Meer over het drinkwater in Maastricht.
Meerssen
Het kraanwater in veruit het grootste deel van de gemeente Meerssen is een blend: mix van water uit noordelijker gebied (Susteren en Roosteren) en water uit het Mergelland in de omgeving van Maastricht. Dit laatste ‘Mergellandwater’ wordt eerst onthard. Dat gebeurt in het onthardingsbedrijf in de gemeente Meerssen. Meer over het drinkwater in Meerssen.
Mook en Middelaar
De meest noordelijke gemeente van Limburg drinkt water dat letterlijk van (of uit) eigen bodem komt. De beroemde Mookerhei is ook voor de waterwinning een mooie plek. Het gewonnen water is van goede kwaliteit, de zuivering beperkt zich vooral tot het verwijderen van ijzer en mangaan. Het water bevat van nature weinig kalk. Meer over het drinkwater in Mook en Middelaar.
Nederweert
Een flink deel van het water dat in Nederweert uit de kraan komt, is letterlijk van eigen bodem. In het wingebied in Ospel wordt het vanuit grote diepte (tot 350 meter) opgepompt. Een uitstekende grondstof voor drinkwater, maar wel kalkrijk. Daarom wordt het water ter plaatse onthard. Aanvulling van de voorraad vindt plaats met water van het waterproductiebedrijf Heel. Daar wordt van oorspronkelijk Maaswater eersteklas drinkwater gemaakt. Meer over het drinkwater in Nederweert.
Peel en Maas
Het kraanwater in Peel en Maas komt voornamelijk van het waterproductiebedrijf Heel. Daar doorloopt het oorspronkelijke Maaswater alle zuiveringsstappen die nodig zijn voor eerste klas drinkwater. De kern Meijel in de gemeente krijgt water dat is bereid uit erg diep grondwater in Ospel. Dat is zuiver maar kalkrijk. Daarom wordt het in Ospel onthard voordat het naar de klant gaat. Meer over het drinkwater in Peel en Maas.
Roerdalen
Voor de meeste kernen van Roerdalen komt het water van het waterproductiebedrijf Heel. Daar doorloopt het oorspronkelijke Maaswater alle zuiveringsstappen die nodig zijn voor eerste klas drinkwater. Posterholt en Montfort krijgen drinkwater dat is bereid uit grondwater dat in Pey op diepten tot 200 meter wordt opgepompt. Dat is net iets zachter. Meer over het drinkwater in Roerdalen.
Roermond
De stad aan Roer en Maas krijgt kraanwater, grotendeels bereid uit oppervlaktewater. In het waterproductiebedrijf Heel doorloopt het oorspronkelijke Maaswater alle zuiveringsstappen die nodig zijn voor eerste klas drinkwater. Meer over het drinkwater in Roermond.
Simpelveld
De herkomst van het drinkwater voor een groot deel van de gemeente Simpelveld ligt in Duitsland. In de meeste woningen komt zeer zacht water uit de kraan, dat bereid is uit oppervlaktewater uit de Eiffel. Alleen Huls ten noorden van Simpelveld krijgt kraanwater dat onthard is in Heerlen. De bronnen voor dat water liggen in Gulpen-Wittem en Voerendaal. Meer over het drinkwater in Simpelveld.
Sittard-Geleen
In Sittard-Geleen komt het meeste drinkwater uit de buurt. Uit de kranen komen voornamelijk ‘blends’. Sittard krijgt een mix van water uit bronnen in de eigen gemeente (Hoogveld) en uit de streek (Susteren en Roosteren). Alle andere kernen in de gemeente krijgen een mix van water uit Susteren-Roosteren, aangevuld met onhard water uit het Mergelland ten oosten van Maastricht. Meer over het drinkwater in Sittard-Geleen.
Stein
Stein krijgt zijn Limburgs water ‘van twee kanten’. Uit alle kranen in de gemeente stroomt een mix van water uit noordelijker gebied (Susteren en Roosteren), aangevuld met water uit het Mergelland in de omgeving van Maastricht. De naam mergel zegt het al: dat water is van nature kalkrijk en wordt eerst onthard, voordat het richting klant gaat. Meer over het drinkwater in Stein.
Vaals
Het water voor de meest zuidoostelijk gelegen gemeente van het land aan de andere kant van de grens. In Duitsland dus. In Vaals komt water uit de kraan, dat bereid is uit oppervlaktewater uit de Eifel. Samen met Kerkrade heeft Vaals het zachtste water van de provincie. Meer over het drinkwater in Vaals.
Valkenburg aan de Geul
Het grootste deel van het Valkenburgse kraanwater komt uit de buurt. Het wordt bereid uit grondwater, dat in het Mergelland nabij Maastricht wordt opgepompt. Dit komt uit een kalkrijke ondergrond. Daarom wordt het eerst onthard. Vilt en een deel van Berg en Terblijt krijgen een blend van datzelfde water, aangevuld met water uit noordelijker gebied. Meer over het drinkwater in Valkenburg aan de Geul.
Venlo
Venlo drinkt voor een groot deel ‘eigen water’. De noordelijke kernen Arcen, Lomm en Velden krijgen mineraalrijk water uit het Maasduinengebied. De rest van de gemeente tapt net iets zachter water dat gewonnen en gezuiverd is in natuurgebied Groote Heide. Deels vindt aanvulling plaats met water uit het waterproductiebedrijf Heel. Daar doorloopt het oorspronkelijke Maaswater alle zuiveringsstappen die nodig zijn voor eerste klas drinkwater. Meer over het drinkwater in Venlo.
Venray
Het drinkwater voor de gemeente Venray is grotendeels afkomstig van eigen bodem. Daarvoor zorgt de winning in Breehei, waar grondwater van een diepte tot 60 meter wordt opgepompt voor de bereiding van drinkwater. Aanvulling vindt plaats met drinkwater dat wordt gemaakt uit oorspronkelijk Maaswater. Voor de meest oostelijke kernen van de gemeente, vormt het wingebied Grubbenvorst de bron van het drinkwater. Meer over het drinkwater in Venray.
Voerendaal
De bronnen voor het grootste deel van het drinkwater in Voerendaal liggen in de eigen gemeente (Craubeek) en in Gulpen-Wittem. Dit Heuvellandwater is van nature hard. Daarom wordt het in Heerlen onthard voordat het de kranen in Voerendaal bereikt. De kern Klimmen krijgt mix van water uit noordelijker gebied (Susteren en Roosteren) en water uit het Mergelland in de omgeving van Maastricht. Meer over het drinkwater in Voerendaal.
Weert
Om de herkomst van het Weertse kraanwater te bepalen, deel je de gemeente in tweeën. Het deel ten zuiden van het kanaal dat Weert doorsnijdt, krijgt water dat is bereid uit grondwater uit Hunsel. Ten noorden van het kanaal komt water uit de kraan dat afkomstig is uit Ospel. Zowel in Hunsel als in Ospel wordt het daar gewonnen water eerst onthard. Meer over het drinkwater in Weert.
U kunt de meeste zaken rondom uw drinkwateraansluiting zelf online regelen. In mijnWML bekijkt en beheert u bijvoorbeeld uw gegevens, kunt u een verhuizing doorgeven en kunt u de financiële waterzaken regelen.