Website momenteel te druk

Op dit moment is de WML website niet goed bereikbaar.
Probeer het over een aantal minuten a.u.b. nogmaals.
Kijk op twitter voor de actuele informatie.
Er zijn 0 storingen. Op 68 plekken zijn er werkzaamheden
mijnWML is uw persoonlijke online omgeving. Hier bekijkt en beheert u uw gegevens, waterverbruik, termijnbedrag, facturen of geeft u een verhuizing door.
Lees voor

Waterverbruik

In Nederland verbruiken wij steeds minder drinkwater. Was het verbruik per persoon in 1969 nog 190 liter per persoon per dag, in 2013 is dat nog 119 liter. Een afname van 37 procent.

Hoeveel water verbruiken wij in Nederland?

De afname van het waterverbruik komt voornamelijk doordat huishoudelijke apparaten als de vaatwasser en de wasmachine op technisch vlak flink verbeterd zijn. Ze zijn zuiniger geworden en verbruiken minder water. Al met al goed nieuws voor ons milieu en uw portemonnee.

Hoeveel water verbruikt u per dag in liters?

Waterverbruik

* Het badgebruik is gebaseerd op een gemiddeld watergebruik per dag.
Het badgebruik neemt in Nederland drastisch af (gemiddeld nemen wij een keer per twee weken een bad).

Bronvermelding: Kerngegevens Drinkwater 2016 Vewin

Enkele besparingstips:

  • Draai alleen maar een vaat als de vaatwasser vol is. Koop desnoods wat extra servies. De vaat doen tijdens daluren met goedkope stroom is nog voordeliger. Naast waterbesparing levert dit ook een forse energiebesparing op.
  • Zorg ervoor dat u niet in te grote pannen kookt. Hoe groter de pan, hoe meer water er in moet en dus hoe meer energie u verbruikt. Doet u dit consequent dan zorgt dit voor een behoorlijke waterbesparing per jaar.
  • Plaats een elektrische waterboiler in het keukenkastje wanneer de waterketel op zolder staat. Hiermee bespaart u duizenden liters water per jaar aan koud water dat u eerst laat weglopen voordat het hete water in de keuken is.
  • Douche niet langer dan 5 minuten per keer. Schoon is schoon. Extra tip: Er zijn handige zandlopertjes met een zuignapje die u in de douche kan bevestigen.
  • Vervang oude kranen, de douchekop en de toiletstortbak door moderne waterbesparende varianten zoals een waterbesparende douchekop en thermostaatkraan. Hiermee kunt u 30 procent op uw waterverbruik bezuinigen.
  • Koop machines met een A keurmerk. Met een zuinige wasmachine of vaatwasser daalt uw jaarverbruik aanzienlijk.
  • Repareer lekkende kranen en leidingen. Dit is een verspilling van water die met weinig moeite te voorkomen is.
  • Bespaar water door de auto niet met de tuinslang te wassen maar gewoon met water uit een emmer. Dit levert al snel een besparing van 100 liter water op per wasbeurt.

    Meer besparingstips vindt u op https://www.ikwoonfijn.nl/10-tips-om-water-te-besparen/

Regel uw zaken zelf via mijnWML

U kunt de meeste zaken rondom uw drinkwateraansluiting zelf online regelen. In mijnWML bekijkt en beheert u bijvoorbeeld uw gegevens, kunt u een verhuizing doorgeven en kunt u de financiƫle waterzaken regelen.