Website momenteel te druk.

Op dit moment is de WML website niet goed bereikbaar.
Probeer het over een aantal minuten a.u.b. nogmaals.
Kijk op twitter voor de actuele informatie.
Er zijn 4 storingen. Op 57 plekken zijn er werkzaamheden.
mijnWML is uw persoonlijke online omgeving. Hier bekijkt en beheert u uw gegevens, waterverbruik, termijnbedrag, facturen of geeft u een verhuizing door.

Herfstregen maakt bron niet vol

De herfst is aangebroken. Een fantastisch seizoen om eropuit te trekken. Op de fiets of gewoon te voet de natuur in. Lekker in beweging, en dat kan met de 20 uitgestippelde wandel- en fietsroutes van WML. Routes op de bronnen die de hele provincie voorzien van het vanzelfsprekende water uit de kraan. Schoon en lekker water dat altijd beschikbaar is. Is dat in de toekomst nog wel zo vanzelfsprekend? Raken de bronnen door de droogte en het stijgend watergebruik niet op? Moeten we niet slimmer omgaan met ons water en de natuur?

Droogte ondanks regen
Ook al valt de regen met bakken uit de lucht, dat wil niet zeggen dat de droogte in de bodem voorbij is. Droogte verdwijnt namelijk niet met één of meer regenachtige herfstdagen. Op veel plaatsen is de grondwaterstand nog laag. Dit betekent niet dat de bronnen voor ons drinkwater zomaar plotseling ‘leeg’ zijn. Ze kunnen echt wel tegen een stootje. Maar de voorraden zijn zeker niet oneindig.

Wandelen op de bronnen van het Limburgse drinkwater

Evenwichtig watersysteem
Interen op de voorraden in de bronnen is ongewenst. De stelregel is helder: WML pompt in totaal niet meer grondwater op dan dat moeder natuur teruggeeft. Wat eruit wordt gehaald, moet de natuur ook weer aanvullen. Zo houden we het systeem in evenwicht. Alleen dan is het mogelijk om ook in de toekomst drinkwater te kunnen blijven leveren

Bronnen verspreid over Limburg
Om overbelasting van één drinkwaterbron te voorkomen, wordt in Limburg gebruik gemaakt van veel verschillende bronnen. Zo komt er in Mook en Middelaar “Mookerhei-water” uit de kraan. Venlo krijgt bijna al haar water uit natuurgebieden in de buurt: Groote Heide en de Maasduinen. En het drinkwater voor Brunssum wordt bereid in de Schinveldse bossen. Daarnaast gebruiken we sinds 20 jaar Maaswater voor het maken van drinkwater. Daardoor hebben we minder grondwater nodig.

Te vanzelfsprekend?
Elke dag schoon en lekker water uit de kraan. Daar komt nog heel wat bij kijken, ook al vinden we het vaak zo vanzelfsprekend. Dat is logisch, maar het is goed om te beseffen dat ook kraanwater gewoon een natuurproduct is dat uit bronnen komt. De kennis en het besef dat we voor ons drinkwater afhankelijk zijn van de natuur, helpt bij het beschermen van de bronnen en het slimmer omgaan met water. Daar kan iedereen aan bijdragen.

Het beste in Limburg naar boven halen
Schoon én voldoende drinkwater voor morgen en overmorgen. Daar werken we komende jaren keihard aan. Meer water vasthouden op en in de Limburgse bodem zorgt voor gevulde bronnen. En verstandig omgaan met ons drinkwater voorkomt onnodige verspilling. Daar kan iedereen bij helpen. Op limburgsdrinkwater.nl staan daarvoor allerlei tips. Hier staan ook de 20 wandel- en fietsroutes om te genieten van die bronnen, want ze liggen vaak op de mooiste plekken van Limburg. Zo halen we samen het beste in Limburg naar boven.

Ontdek waar jouw drinkwater vandaan komt op limburgsdrinkwater.nl.

Reageren

Regel uw zaken zelf via mijnWML

U kunt de meeste zaken rondom uw drinkwateraansluiting zelf online regelen. In mijnWML bekijkt en beheert u bijvoorbeeld uw gegevens, kunt u een verhuizing doorgeven en kunt u de financiële waterzaken regelen.