Website momenteel te druk.

Op dit moment is de WML website niet goed bereikbaar.
Probeer het over een aantal minuten a.u.b. nogmaals.
Kijk op twitter voor de actuele informatie.
Er is 1 storing. Op 44 plekken zijn er werkzaamheden.
mijnWML is uw persoonlijke online omgeving. Hier bekijkt en beheert u uw gegevens, waterverbruik, termijnbedrag, facturen of geeft u een verhuizing door.

Een natte zomer, waarom toch rustig aan met de kraan?

Ondanks wereldwijde hitterecords, zullen we ons deze zomer in Limburg vooral als heel erg nat herinneren. Niet zo fijn voor het vakantiegevoel, maar voor de drinkwaterproductie is WML er blij mee. Want veel regen betekent meer grondwater, wat dan uiteindelijk weer gunstig is voor de productie van het drinkwater. Maar de oproep om bewust om te gaan met water uit de kraan blijft, waarom eigenlijk?

Van regendruppel tot grondwater

Voor de productie van drinkwater, gebruiken we bij WML verschillende bronnen: 25% komt van oppervlaktewater (de Maas) en 75% van grondwater. Veruit het grootste deel van ons drinkwater maken we dus uit grondwater, dat door neerslag in de grond terecht komt. In Limburg zijn er in totaal 25 waterwingebieden, verspreid over Noord-, Midden- en Zuid-Limburg.

Wanneer er neerslag valt, wordt het grootste deel ervan meteen afgevoerd naar zee door beken en rivieren. Slechts een kleine hoeveelheid sijpelt langzaam door naar diepere lagen van de aarde. Dit komt uiteindelijk terecht in diep gelegen bronnen die worden gebruikt om drinkwater van te maken. Het kan maar liefst 50 tot zelfs 100 jaar duren voordat neerslag deze bronnen bereikt. Kortom het grondwater dat nu wordt gebruikt om drinkwater van te maken is dus al lang geleden gevallen. De neerslag die deze zomer is gevallen, komt dus pas over heel wat jaren uit onze kraan. Bovendien bereikt een deel van de neerslag deze bronnen niet eens, omdat de natuur dit water uiteraard ook gebruikt om van te leven.

Natte zomer, toch rustig aan met de kraan. Waarom?

Rustig aan met de kraan

Bij WML zorgen we al bijna 100 jaar voor voldoende en betrouwbaar drinkwater voor alle Limburgers. En dat blijven we doen. We zijn het vanzelfsprekend gaan vinden dat drinkwater uit de kraan komt. Maar het is goed om te beseffen dat klimaatverandering, vervuiling en een stijgende vraag naar drinkwater door bijvoorbeeld bevolkingsgroei steeds grotere uitdagingen vormen in het maken van drinkwater. En daar doet één natte zomer niets aan af. Dus de oproep om Rustig aan met de kraan te doen, blijft.

Door bewust om te gaan met ons kostbare drinkwater, kan iedereen zijn of haar steentje bijdragen aan een toekomst waarin WML kan blijven voldoen aan de vraag naar drinkwater. Per dag gebruiken we gemiddeld 128 liter drinkwater per persoon. Het grootste deel daarvan gaat op aan douchen en om het toilet door te spoelen. Met een paar handige tips die je direct kunt toepassen in en rond je huis, helpen we  je om rustig aan met de kraan doen. Kijk op wml.nl/rustigaanmetdekraan wat jij kunt doen.

Samen zorgen we voor het drinkwater van nu en de toekomst.

Reacties (2)

Ria Dols | 07-09-2023
Ik vind wel vreemd dat overal waterpunten zijn en waar de schoolgaande jeugd mee aan het knoeien is.Heb het ook bij de gemeente gemeld maar die heeft nog niet gereageerd.En WMl vraagt dan om het zuinig aan te doen met water.
Ger van Caldenberg | 08-09-2023
Is het mogelijk om in de toekomst bij de productie van drinkwater de verhouding tussen rivierwater en grondwater als bron aan te passen, bijvoorbeeld 40%/60% of iets dergelijks? Dat voorkomt verdere uitdroging van de natuur, denk ik dan. Of zijn er bezwaren daartegen?

Reageren

Regel uw zaken zelf via mijnWML

U kunt de meeste zaken rondom uw drinkwateraansluiting zelf online regelen. In mijnWML bekijkt en beheert u bijvoorbeeld uw gegevens, kunt u een verhuizing doorgeven en kunt u de financiële waterzaken regelen.