Website momenteel te druk.

Op dit moment is de WML website niet goed bereikbaar.
Probeer het over een aantal minuten a.u.b. nogmaals.
Kijk op twitter voor de actuele informatie.
Er zijn 5 storingen. Op 82 plekken zijn er werkzaamheden.
mijnWML is uw persoonlijke online omgeving. Hier bekijkt en beheert u uw gegevens, waterverbruik, termijnbedrag, facturen of geeft u een verhuizing door.
Lees voor

Spoel weinig gebruikte waterleidingen goed door

Veel waterleidingen worden als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus op dit moment niet gebruikt. De kwaliteit van het water in de leidingen kan door langdurige stilstand afnemen. Denk aan waterleidingen in bijvoorbeeld scholen, zwembaden, kantoren, horeca, sportscholen en hotels. De waterbedrijven en het RIVM adviseren daarom om weinig gebruikte leidingen goed door te spoelen.

Als kraanwater langere tijd stilstaat, is het niet meer vers en kan de waterkwaliteit negatief worden beïnvloed. De legionellabacterie, die de veteranenziekte kan veroorzaken, kan dan bij omgevingstemperaturen boven de 25 graden groeien en een probleem vormen. 

Drinkwaterbedrijven adviseren om de leidingen door te spoelen als het water langer dan een week niet is gebruikt. Volg hierbij de volgende stappen, om efficiënt en veilig te werk te gaan:

  • Spoel allereerst de toiletten een keer door. Op deze manier ververst al een groot deel van het water in de leidingen.
  • Open alle koude en warmen kranen in huis. Laat ze een minuut rustig doorstromen.
  • Spoel tenslotte de douches door. Houd de sproeikop onder water en leg een doek over de emmer. Op deze manier voorkomt u verspreiding van waternevel en het risico dat u het inademt.

De richtlijnen over het doorspoelen van kranen gelden niet alleen voor de maatregelen rondom de coronacrisis. Ook na terugkomst van vakantie, bij het betrekken van een nieuwbouwwoning of na installatie van een nieuwe kraan is het verstandig het water goed door te laten lopen. Lees hier meer.

Lees meer over het doorspoelen van leidingen in tijden van het corona en bekijk een filmpje op de website van het Drinkwaterplatform.

Gaat u uw bedrijf weer opstarten en gaat u weer water gebruiken, lees dan de informatie over legionella op de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Reageren

Regel uw zaken zelf via mijnWML

U kunt de meeste zaken rondom uw drinkwateraansluiting zelf online regelen. In mijnWML bekijkt en beheert u bijvoorbeeld uw gegevens, kunt u een verhuizing doorgeven en kunt u de financiële waterzaken regelen.