Website momenteel te druk.

Op dit moment is de WML website niet goed bereikbaar.
Probeer het over een aantal minuten a.u.b. nogmaals.
Kijk op twitter voor de actuele informatie.
Er zijn 2 storingen. Op 46 plekken zijn er werkzaamheden.
mijnWML is uw persoonlijke online omgeving. Hier bekijkt en beheert u uw gegevens, waterverbruik, termijnbedrag, facturen of geeft u een verhuizing door.

Belasting op Leidingwater

Uw waterrekening bestaat uit verschillende onderdelen. Een onderdeel hiervan is belasting. Over drinkwater betaalt u twee soorten belastingen, namelijk Belasting op toegevoegde waarde (Btw) en Belasting op Leidingwater (BoL). Over de BoL betaalt u ook Btw.

  • BoL is een milieubelasting over uw drinkwaterverbruik. Daarmee wil de overheid bereiken dat u zuiniger omgaat met drinkwater. BoL is onderdeel van uw drinkwatertarief/drinkwaterkosten. 
  • De overheid belast de drinkwaterkosten met Btw. Voor leidingwater geldt een btw-tarief van 9%. De Btw die over uw drinkwatertarief geheven wordt, staat apart op de waternota vermeld.

De hoogte van deze belastingen is door de overheid bepaald en moeten door alle waterbedrijven in Nederland toegepast worden. Vanuit de overheid zijn wij verplicht om beide in rekening te brengen. En af te dragen aan de Belastingdienst.

Hieronder vindt u meer uitleg over de BoL. 

►    Wat is BoL?

BoL is een milieubelasting die door de overheid is opgelegd. Met deze maatregel wil de overheid huishoudens en bedrijven stimuleren om zuinig om te gaan met drinkwater. WML brengt de kosten van de BoL in rekening en draagt deze af aan de belastingdienst. Deze kosten vindt u terug op uw jaarafrekening. Voor meer informatie kijkt u op de website van de overheid.

Rijksoverheid

►    Hoe wordt de BoL berekend?

De hoogte van de BoL is afhankelijk van uw waterverbruik en het aantal WOZ-objecten per adres. Als sprake is van één WOZ-object, dan betaalt u alleen BoL over de eerste 300 m³. Heeft u een verbruik boven de 300 m³? Dan kunt u vrijgesteld worden van Bol onder de volgende voorwaarde: een verbruik boven de 300 m³ per jaar per WOZ-object. Per WOZ-object betaalt u BoL over een periode van 12 maanden. Voor meer informatie leest u verder bij onze pagina over WOZ. 

Voorbeeld:

U heeft 150 m³ drinkwater verbruikt. WML berekent de BoL over 150 m³ per 12 maanden. Stel u heeft een verbruik van 450 m³. Dan berekent WML alleen BoL over 300 m³ per 12 maanden. 

Alles over WOZ

►    Tarief Belasting op Leidingwater

Het tarief voor de BoL bedraagt € 0,4200 per m3 (1.000 liter). Voor meer informatie kijkt u op onze tarievenpagina.

Drinkwatertarief

►    Kom ik in aanmerking voor vrijstelling van BoL?

Dat hangt af van uw situatie en geldt alleen voor het verbruik boven de 300 m³ per jaar per WOZ-object. Om te kunnen bepalen of u in aanmerking komt voor een vrijstelling dient u een BoL-verklaring in te vullen. Deze ontvangt u met begeleidende e-mail via e-billing@e-mail.wml.nl van WML. De verklaring stuurt u naar info@wml.nl met als onderwerp 'Vrijstelling BoL'.

BoL-verklaring Uitleg BoL-verklaring Begeleidende e-mail BoL 

►    Wat is een BoL-verklaring?

Via de verklaring geeft u ons door hoeveel WOZ-objecten u heeft. Het is mogelijk dat uw aansluiting water levert aan meerdere WOZ-objecten. Het aantal WOZ-objecten bepaalt hoeveel BoL in rekening wordt gebracht.

Voorbeeld: 
1 WOZ-object wordt maximaal 300 m³ in rekening gebracht.
2 WOZ-objecten wordt maximaal 600 m³ in rekening gebracht.

►    Wat gebeurt er als ik de BoL-verklaring niet invul?

Bij het ontbreken van een BoL-verklaring loopt u het risico dat u teveel of te weinig BoL betaalt. Als u te weinig BoL betaalt, dan kan een naheffing worden berekend door de Belastingdienst.

►    Ik heb te weinig BoL betaald. Wat moet ik doen?

Wanneer u te weinig BoL heeft betaald, dan ontvangt u een bericht van WML. Dan betaalt u alleen de belasting vanaf de laatste jaarafrekening. De voorgaande periode betaalt WML voor u. Op deze manier proberen wij u als klant te ontlasten in de financiën.

►    Ik wil bezwaar maken tegen de BoL-berekening. Hoe kan ik dit regelen?
U kunt schriftelijk bezwaar maken. U stuurt uw bezwaar naar info@wml.nl met als onderwerp 'Bezwaar BoL'.

Niet gevonden wat u zoekt of liever persoonlijk contact?

Contactmogelijkheden

Regel uw zaken zelf via mijnWML

U kunt de meeste zaken rondom uw drinkwateraansluiting zelf online regelen. In mijnWML bekijkt en beheert u bijvoorbeeld uw gegevens, kunt u een verhuizing doorgeven en kunt u de financiële waterzaken regelen.